Ulrik
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Nyilvánossá tették a brit ufóaktákat

2008.05.14. 14:00
Köztünk vannak-e, értünk jönnek-e repülő csészealjakon a földönkívüliek? Akit ezek a nyugtalanító kérdések izgatnak, az már interneten is tanulmányozhatja az eddig szupertitkosnak minősített brit dokumentumokat, amelyek az ufókról az elmúlt évtizedekben felhalmozódtak.

A londoni nemzeti archívum tette közzé a témával kapcsolatos legváltozatosabb és legvadabb beszámolókat: pilóták adnak le vészjelzéseket, mert úgy látják: repülő csészealjak követik őket, mások sötét, viharos éjszakákon szemtanúi lesznek földönkívüliek leszállásának, majd elrabolják őket. Még egy olyan brit alattvaló vallomása is olvasható, aki elmondja, hogy miképp kötött barátságot egy Algar nevű marslakóval, akit később megöltek a társai.

Az első körben internetre került dokumentumok között vannak a brit védelmi minisztérium feljegyzései az 1978 és 1987 közötti, nem azonosított tárgyakkal való incidensekről. Rengeteg hasonló anyag válik publikussá a világhálón a témában egy négyéves program keretében. Van miből válogatni bőségesen: az elmúlt 30 évben a brit ügynökök mintegy 7000, ufókkal kapcsolatos ügyben nyomoztak. Az egyik legérdekesebb eset a fent említett barátság, amely a Defe 24/1925-ös kódot viseli: egy olyan ember története, aki azt állítja, hogy fizikai és pszichikai kapcsolatba került gyermekkora kis zöld embereivel, meglátogatta két angliai bázisukat, és barátját 1984-ben ölte meg az idegenekkel ellenséges faj. Egy 1983-as esetről egy 78 éves férfi számolt be: ő arról mesélt, hogy zöldoverallos idegenek ragadták el, de végül elengedték, mert kora miatt nem felelt meg céljaiknak.

A brit védelmi minisztérium bevallottan azért döntött az archívum megnyitása mellett, hogy eloszlassa a mendemondákat az ufójelenségről összegyűjtött hivatalos információkkal kapcsolatban, és a tévhiteket, amelyeket többek között éppen az X-akták típusú tévésorozatok táplálnak. Ezek a filmek azt sugallják, hogy a fél világ kormányai benne vannak a polgáraik kárára folytatott hatalmas, cinikus ködösítési akcióban, amely a földönkívüliek fenyegető jelenlétéről szól.

Úgy tűnik, hogy az ufókutatást, amelyet Nagy-Britanniában a Di55 titkosszolgálati osztály irányít, nem azért folytatták, hogy megállapítsák vagy megcáfolják a földönkívüli életformák létét, hanem azért, mert attól féltek, hogy a titokzatos repülő tárgyak mögött a Szovjetunió és más ellenséges országok kémakciói rejtőznek.

"Az X-aktákban nincsenek a kis zöld emberekre vonatkozó bizonyítékok. Az ufólátomások többsége valószínűleg repülőgépfény, vagy meteorit, de vannak olyan esetek, amelyeket nehezebb magyarázni" - mondja Nick Pope, aki 21 éve foglalkozik ezzel a témáva a minisztériumban. A kétféle jelenség között 90-10 az arány. Az viszont tény, hogy Nagy-Britanniában 1977-ben megduplázódott az ufóészlelések száma, miután bemutatták Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjét.