Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Egyesült Nemzetek az aszteroidák ellen

2007.02.19. 12:06
Űrhajósok, mérnökök és tudósok egy csoportja az Egyesült Nemzetek Szervezetétől várja, hogy globális megoldást dolgozzon ki a Földet veszélyeztető aszteroidák ellen. Bár a legfélelmetesebb, az Apophis becsapódására kicsi az esély, elképzelhető, hogy a NASA kutatói nemsokára több száz új veszélyforrást találnak.

A legújabb számítások szerint mindössze 1 a 45 000-hez az esélye annak, hogy a 2036-ban a Földbe csapódik az Apophis nevű aszteroida. Bár az összeütközés veszélye egyre kisebb (kezdetben 1:5500-ra, tavaly májusban már csak 1:24 000-re tették), űrhajósok, mérnökök és kutatók egy csoportja mégis azt állítja, hogy a bolygót fenyegető aszteroidákkal foglalkozni kell, sőt az ENSZ-nek akciótervet kell kidolgoznia az esetleges katasztrófák elkerülésére.


Ha az Apophis becsapódna
Forrás: Don Davis/NASA
Rusty Schweickart volt űrhajós, aki az Apollo 9-es fedélzetén járt az űrben még 1969-ben, a napokban egy San Franciscó-i konferencián jelentette be, hogy még a héten az ENSZ egyik, a világűr békés célú használatával foglalkozó bizottságához fordul, és 2009-re elő is áll egy konkrét javaslattal arról, hogyan kellene globálisan kezelni az aszteroidaveszélyt. A volt űrhajósokat tömörítő nemzetközi űrkutató- szövetség (Association of Space Explorers, ASE), amelynek Farkas Bertalan is tagja, idén magas szintű megbeszéléseket folytat majd a javaslatról, amelyet két év múlva benyújt az ENSZ-hez, mondta a konferencián Schweickart.

Lefokozták az Apophist

A Földet fenyegető aszteroidák közül sokáig a 20 millió tonnás, a sötétség és káosz egyiptomi istenéről elnevezett, 99942-es számmal jelölt Apophis tűnt a legveszélyesebbnek. Ez volt az első olyan égitest, amely 1-esnél magasabb besorolást kapott aszteroidák veszélyességét kifejező torinói skálán - a skála a becsapódás valószínűsége és az égitest megatonnában kifejezett kinetikus energiája alapján határozza meg az aszteroidák veszélyességét. Felfedezésekor az amerikai űrhivatal, a NASA földközeli objektumokkal foglalkozó alosztálya 2-es, majd a 4-es besorolást adta neki, tavaly augusztusban azonban elhanyagolhatónak nyilvánította a veszélyt, és lefokozta 0-ra. Ha a 390 méter átmérőjű Apophis valóban a Földbe csapódna, az a legvalószínűbb, hogy a Csendes-óceánba zuhanna. A tízezer hiroshimai atombomba erejével egyenértékű csapás hatalmas szökőárt idézne elő, amely elpusztíthatná Észak-Amerika nyugati partvidékét.

2005-ben, amikor az Apophis becsapódásának valószínűségét még 1:37-re tették, az európai űrhivatal, az ESA dedikált missziót indított az Apophis eltérítésére: a Don Quijote-küldetést kidolgozó kutatók műholdat irányítottak volna az aszteroidának, hogy megelőzzék a becsapódást.

Bár ennek a legfrissebb mérések szerint ennek egyre kisebb az esélye, arra lehet számítani, hogy a NASA földközeli égitestek megfigyelésére szakosodott munkatársai, akiket az Egyesült Államok kongresszusa nemrég hatalmazott fel a rendszer fejlesztésére, a közeljövőben több száz, ha nem több ezer a bolygóra veszélyes aszteroidát derítenek fel, mondta a konferencián Schweickart.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?