Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Egyesült Nemzetek az aszteroidák ellen

2007.02.19. 12:06
Űrhajósok, mérnökök és tudósok egy csoportja az Egyesült Nemzetek Szervezetétől várja, hogy globális megoldást dolgozzon ki a Földet veszélyeztető aszteroidák ellen. Bár a legfélelmetesebb, az Apophis becsapódására kicsi az esély, elképzelhető, hogy a NASA kutatói nemsokára több száz új veszélyforrást találnak.

A legújabb számítások szerint mindössze 1 a 45 000-hez az esélye annak, hogy a 2036-ban a Földbe csapódik az Apophis nevű aszteroida. Bár az összeütközés veszélye egyre kisebb (kezdetben 1:5500-ra, tavaly májusban már csak 1:24 000-re tették), űrhajósok, mérnökök és kutatók egy csoportja mégis azt állítja, hogy a bolygót fenyegető aszteroidákkal foglalkozni kell, sőt az ENSZ-nek akciótervet kell kidolgoznia az esetleges katasztrófák elkerülésére.


Ha az Apophis becsapódna
Forrás: Don Davis/NASA
Rusty Schweickart volt űrhajós, aki az Apollo 9-es fedélzetén járt az űrben még 1969-ben, a napokban egy San Franciscó-i konferencián jelentette be, hogy még a héten az ENSZ egyik, a világűr békés célú használatával foglalkozó bizottságához fordul, és 2009-re elő is áll egy konkrét javaslattal arról, hogyan kellene globálisan kezelni az aszteroidaveszélyt. A volt űrhajósokat tömörítő nemzetközi űrkutató- szövetség (Association of Space Explorers, ASE), amelynek Farkas Bertalan is tagja, idén magas szintű megbeszéléseket folytat majd a javaslatról, amelyet két év múlva benyújt az ENSZ-hez, mondta a konferencián Schweickart.

Lefokozták az Apophist

A Földet fenyegető aszteroidák közül sokáig a 20 millió tonnás, a sötétség és káosz egyiptomi istenéről elnevezett, 99942-es számmal jelölt Apophis tűnt a legveszélyesebbnek. Ez volt az első olyan égitest, amely 1-esnél magasabb besorolást kapott aszteroidák veszélyességét kifejező torinói skálán - a skála a becsapódás valószínűsége és az égitest megatonnában kifejezett kinetikus energiája alapján határozza meg az aszteroidák veszélyességét. Felfedezésekor az amerikai űrhivatal, a NASA földközeli objektumokkal foglalkozó alosztálya 2-es, majd a 4-es besorolást adta neki, tavaly augusztusban azonban elhanyagolhatónak nyilvánította a veszélyt, és lefokozta 0-ra. Ha a 390 méter átmérőjű Apophis valóban a Földbe csapódna, az a legvalószínűbb, hogy a Csendes-óceánba zuhanna. A tízezer hiroshimai atombomba erejével egyenértékű csapás hatalmas szökőárt idézne elő, amely elpusztíthatná Észak-Amerika nyugati partvidékét.

2005-ben, amikor az Apophis becsapódásának valószínűségét még 1:37-re tették, az európai űrhivatal, az ESA dedikált missziót indított az Apophis eltérítésére: a Don Quijote-küldetést kidolgozó kutatók műholdat irányítottak volna az aszteroidának, hogy megelőzzék a becsapódást.

Bár ennek a legfrissebb mérések szerint ennek egyre kisebb az esélye, arra lehet számítani, hogy a NASA földközeli égitestek megfigyelésére szakosodott munkatársai, akiket az Egyesült Államok kongresszusa nemrég hatalmazott fel a rendszer fejlesztésére, a közeljövőben több száz, ha nem több ezer a bolygóra veszélyes aszteroidát derítenek fel, mondta a konferencián Schweickart.