Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Túl sok az űrhajós Amerikában

2003.07.11. 16:52
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA túl sokat költ az űrhajósok alkalmazására, kiképzésére és fizetésére, mivel túlságosan derűlátó az emberi legénységgel bonyolított űrrepülések jövőjét illetően - derült ki egy, a szervezeten belül terjesztett dokumentumból.
A NASA vezetőinek az eddigieknél realistábban kellene meghatározniuk az űrrepülések számát. Az űrhajósok csapatának képzésére és fenntartására költött pénzösszegek azt mutatják, hogy nagyon körültekintően kell eljárni az asztronauták keretének a bővítésekor - mutat rá a jelentés.

Az űrhajósok a létszámát ahhoz a feladatmennyiséghez kell igazítani, amelyet csak ők tudnak ellátni, mintsem, hogy olyan munkaköröket bízzanak rájuk, amilyeneket kevesebb költséggel nem űrhajósok is el tudnak végezni - húzza alá a dokumentum.

Dupla létszám

A jelentést az eredeti tervek szerint februárban hozták volna nyilvánosságra, de a Columbia űrrepülőgép katasztrófája miatt akkor ezt elhalasztották. A dokumentum rámutat arra, hogy jelenleg 116 kiképzett űrhajós áll alkalmazásban a NASA-nál, de csak 53 repült eddig közülük.

A NASA 1959-ben hét űrhajósjelölttel kezdte meg a felkészítést az űrutazásra. Az űrsiklóprogram kezdetét megelőző évektől azonban rohamosan nőtt a szigorú kiképzésen átesett amerikai űrhajósok száma, és 1978 óta összesen 237 személyt készítettek fel kozmikus útra, ami lehetőséget teremtett számukra, hogy űrrepülőgépen utazzanak, vagy a Nemzetközi Űrállomáson dolgozzanak.