Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Már az összes számítógép működik az űrállomáson

2007.06.17. 13:20
Szombaton sikerült újraindítani a navigációt irányító és ellenőrző két számítógépet a Nemzetközi Űrállomáson, így most már valamennyi gép működik. Az űrhajósok megkezdték több rendszer visszakapcsolását. Az Atlantis is megkapta az engedélyt a visszatérésre.

Ismét működik valamennyi számítógép a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensében: Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov orosz űrhajósoknak szombaton sikerült újraindítani a navigációt irányító és ellenőrző két számítógépet. A központi, valamint a fedélzeti műszereket irányító rendszer négy számítógépét már pénteken újraindították. Ezeket - a szombat reggel óta tesztüzemmódban működő - számítógépeket fokozatosan állítják át normál üzemmódra. Az űrhajósok megkezdték több rendszer, köztük az oxigéngenerátor, a széndioxidot kiszűrő berendezés és a vízfeldolgozó visszakapcsolását.

Még tesztelnek

Eleinte kicsit aggódtunk, hiszen ez az első eset, hogy valamennyi számtógép egyszerre romlott el - idézte a Reuters Oleg Kotov űrhajóst, aki az űrből tartott sajtótájékoztatót. A javítást reggelre fejeztük be, most már kielégítő a gépek állapota - tette hozzá.

"Még korai lenne azt mondani, hogy a számítógépek az előírásoknak megfelelően működnek, de a létfenntartás feladatainak túlnyomó részét már ezek irányítják" - közölte az orosz űrkutatási ágazat egyik névtelenül nyilatkozó illetékese az Interfaxszal. Az asztronauták vasárnap ellenőrzik az űrállomás pálya- és iránytartását biztosító számítógépek működését. A tesztelés eredményének függvényében döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e még egy nappal az Atlantis amerikai űrsikló küldetését. Jelenleg ugyanis az űrállomáshoz kapcsolódott Atlantis hajtóműveinek segítségével navigálják az űrállomást.

Az orosz Zvezda (Csillag) modul "agyát" képező számítógépes rendszert az Európai Űrügynökség (ESA) biztosította, s a Nemzetközi Űrállomásnak ez az első európai hardverje. A rendszer kidolgozását és szállítását az ESA a német Daimler-Chrysler konszern vezette ipari konzorciumra bízta. A számítógépes rendszer hat komputerből áll, hármas redundáns rendszert alkotva, a rajta futó programok oroszok. A rendszerek az űrállomás navigációját vezérlik, vagyis megfelelő pályán tartják ahhoz, hogy elégséges napenergiát kapjon.

Az Atlantis visszatérhet

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szombaton úgy döntött, hogy az Atlantis hővédő pajzsa biztonságos, így megadta az elvi engedélyt a Földre való visszatérésre. Amennyiben az orosz szegmens számítógépei ténylegesen működőképesnek bizonyulnak, az Atlantis kedden leválhat az űrállomásról. A NASA vasárnap ellenőrzi az űrállomás navigációs rendszerét - írja az ABC News. Ebben az esetben az Atlantis csütörtökön szállna le a Földre, befejezve 13 napos küldetését. Szintén vasárnapra tervezik az utolsó űrsétát.

Az Atlantisszal visszatér az amerikai Sunita Williams, aki tavaly decemberben érkezett az űrállomásra. Williams az esettel kapcsolatban azt mondta, hogy ez a hiba is nyilvánvalóvá teszi, hogy az űrutazás még veszélyesnek számít, pedig már szinte természetesnek vesszük az űrrepülést. "Egy olyan szerkezeten élünk, mely idegen az embernek, nehéz körülmények között végzünk nehéz munkát".

Williams egyébként szombaton rekordot állított fel: 189 napja indult el űrutazásra, így a női űrhajósok közül ő tartózkodott a leghosszabb ideig a világűrben. Az előző, 188 napos rekordot a szintén amerikai Shannon Lucid tartotta, ő 1996-ban a Mir űrállomáson volt. A férfiaknál 437 nappal Valerij Poljakov orosz űrhajós az abszolút csúcstartó, az amerikaiak között pedig Michael Lopez-Alegria vezet 215 nappal.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft