Piroska
-2 °C
5 °C

Ne nézz a Napba, viseld el a katétert

2006.10.20. 11:00
Ne nézz egyenesen a Napba, ne játssz a szőlőlével, ne tülekedj az ablak előtt a jobb kilátásért, viseld el a katétert - néhány tanács azok közül, amelyeket leendő űrturisták kaptak űrhajósoktól és orvosoktól az Új-Mexikóban megrendezett űrrepülési szimpóziumon.

Az október 17-i Las Cruces-i nemzetközi találkozón az űrbe vágyó gazdagokat praktikus, izgalmas és kényes információkkal látták el arról, hogyan viselkedjenek több ezer kilométerrel a Föld felett. A résztvevőkben az a közös, hogy mindnyájan hajlandóak több millió dollárt áldozni az űrutazásra, de még egyikükre sem esett a költséges túrákat szervező cégek választása.

Vécé

Az érdeklődők sok egyéb mellett a vécéhasználattal kapcsolatos tudnivalókról kaptak megfontolandó tanácsokat, írja a New Scientist Space. "Ha nem törődsz használat után a vécéöblítéssel, abból komoly konfliktus származik, különösen egy hosszabb űrutazás alkalmával" - fogalmazott rejtélyesen Tom Jones, exűrhajós, az orosz Szojuzra utasokat szervező Space Adventures cég tanácsadója.


A legutóbbi űrturista: Anousheh Ansari

Ablak

"A feszültség ilyen összezártságban komoly dühkitöréseket is eredményezhet. A konfliktusok megelőzése érdekében az űrturista jobban jár, ha nem tölt túl sok időt az ablakoknál" - mondta Jay Buckey, aki Joneshoz hasonlóan űrhajós volt, most pedig az űrutazás pszichológiáját kutatja a New Hampshire-i Dartmouth College-ban.

Hasmenés

Buckley is kitért a vécékérdésre, és kiemelte az émelygéssel járó űrbetegség elleni gyógyszeres kezelés jelentőségét. Véleménye szerint az új környezettel járó mikrogravitáció komoly problémát jelenthet, ami nemcsak az újonc, de a kipróbált pilóták gyomrát is veszélyezteti. Éppen ezért a NASA tudósai hasmenés elleni gyógyszereket fejlesztettek, és tesztelték is a súlytalansági repüléseket szimuláló, C-9-eseken utazó személyeken. A kísérlet sikeres volt: a gyógyszerrel kezelt csoport tagjait lényegesen kevésbé gyötörte a hasmenés, mint a kontrollcsoport tagjait.

Ugyanakkor az űrbetegség csillapítására szolgáló Phenergan nevű pirula prometazin hatóanyaga az űrben sajátos mellékhatással jár: akadályozza a vizelettartást. Emiatt a legénység négy tagja kénytelen volt a húgyvezetékükbe ültetett katéterrel végigcsinálni a nagy jelentőségű utazást.

Fogselyem, körömcsipesz

A személyes higiéniához szükséges tárgyak ragasztószalagos rögzítését is javasolta az előadó, ugyanis a kabinban úszkáló körömcsipesz és fogselyem kellemetlen a többi utasnak. Az űrsikló legénységét éppen ezért rengeteg ragasztóval látják el.

Játék a lebegő folyadékkal

A lebegő folyadék ellenállhatatlan játéknak bizonyult az űrutazás évtizedei alatt, állította Jones, mégis arra kérte hallgatóságát, tartózkodjon az efféle szórakozástól. Jones eszén ugyanis egyik utazása alkalmával túljárt a szőlőlé: az apró golyókba rendeződő ital szétfröcskölődött a kabin falán és örök nyomot hagyott. "Zavarban voltam, mert hiába takarítottuk le, a szőlőgolyóink még hat hónap múlva is látszottak a falon, és a vezérlőegységen is" - magyarázta a hallgatóságnak, majd azt javasolta, ha már mindenáron játszanak a folyadékkal, akkor a színtelen vízre essen a választás.

Égett retina

A Napba sem szabad bámulni, figyelmeztettek az űrszakértők, előfordult ugyanis, hogy a fényes gömb tanulmányozása és fényképezése közben egy űrhajós retinája égési sérüléseket szenvedett. Az orvosok azonban nem árulták el, melyik pilótával történt az eset.