Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Sikeres volt az űrgolf-ütés

2006.11.23. 07:41
A nemzetközi űrállomás (ISS) orosz asztronautája szerda éjjel hatórás űrsétán hódolt golfszenvedéjének. A tervezett időponthoz képest egy órás késéssel Michael Lopez-Alegria expedíció-parancsnok és Mihail Tyurin repülőmérnök magyar idő szerint éjjel negyed ketttőkor lépett a kozmoszba, ahol Tyurin sikerrel teljesítette az Element 21 golfvállalat által finanszírozott reklámütést.

A kanadai golfcég az eseményt új technológiával készült golfütőjének reklámozására használja, Tyurin aranyba öntött prototípussal lőtt az űrbe. Az eseménynek korábban számos kritikusa akadt, ami miatt júniusban el is halasztották.

A kritikusok azzal érveltek, az ütés zéró tudományos értéket hordoz, kockázata viszont óriási, ugyanis a szabadon engedett golflabda szennyezi az űrt, és ha rosszul találják el, akár az űrállomást is roncsolhatja. Most mégis lezajlott a pr-kísérlet, az orosz Tyurin sikerrel lőtt egy golflabdát a kozmoszba. "Ott megy! Jó messzire ment. Tökéletes ütés volt. Még mindig látom, egy kicsi távolodó pont" - mondta az űrhajós az egykezes golfütés után.


Tyurin így ütött (forrás: Space.com)

Háromgrammos labda

A Space.com tudósítása szerint a 45 grammos földi golflabdákkal ellentétben az űrlabda tömege csupán három gramm. A NASA illetékesei szerint a labda két-három napon belül a légkörbe lép és megsemmisül, vagyis nem veszélyezteti az űrállomást.

Magyar idő szerint hajnali negyed kettőkor Tyurin fehér alapon piros csíkos szkafanderében kilépett az ISS kapuján, és az öt óra negyven perces űrsétát a golfütéssel kezdte. A reklámesemény után a két űrhajós szakmai feladatokkal foglalkozott, részecskeszámláló műszert helyezett el, és az európai teherűrhajó navigálásához szükséges antennát igazította meg. Harmadik társuk, Thomas Reiter az űrállomáson maradt.

A parancsnok hátul szurkolt


Tyurin így gyakorolt (forrás: Space.com)

Korábban Holly Ridings, a NASA expedíció igazgatója azt mondta, Tyurin rendkívül komolyan vette feladatát, és órákat gyakorolt az ütésre. Tyurin társa, Lopez-Alegria miközben tartotta Tyurint, a golfcég számára reklámfilmet készített az ütésről. Az eseményért fizetett összeget az űrügynökség nem hozta nyilvánosságra.

Nem ez volt az első űrgolfesemény, a leghosszabb golfütés csúcsát eddig is egy űrhajós tartotta. Az Apolló 14 űrmisszió keretében a Holdat elérő Alan Shepard 1971-ben két ütéssel is megpróbálkozott. A csekély tömegvonzásnak köszönhetően a labdák több kilométeres távolságban értek vissza a talajra. Csütörtök hajnal óta Tyurin ütése az új csúcstartó.