Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A kiürítés küszöbén az űrállomás?

2004.12.23. 15:06
A földi irányítás vészforgatókönyvet készített az amerikai Leroy Chiao és az orosz Szalizsan Saripov kimenekítésére, gondolva arra az esetre, ha a karácsonyi ellátó szállítmány bármely okból nem érkezik meg az űrállomásra.
Pénteken startol a kazahsztáni Bajkonurból a következő Progressz teherhajó, fedélzetén a nemzetközi űrállomás (ISS) kétfős legénységének szánt élelmiszerkészletekkel és karácsonyi ajándékokkal.

Az űrhajót szállító Szojuz rakétát szerdán vitték a kilövőálláshoz. A start közép-európai idő szerint péntekre virradó éjjel 0 óra 19 perckor várható, írta az APA hírügynökség.

Ha a küldetés bármely okból meghiúsulna, a földi irányítás vészforgatókönyvvel rendelkezik az amerikai Leroy Chiao és az orosz Szalizsan Saripov kimenekítésére. A két űrhajós a kritikus helyzet bekövetkezése esetén december 30-án az ISS mentőkapszulájával térne vissza a Földre.

Fogytán az élelmiszer

A kétfős legénység élelmiszerkészlete karácsonyhoz közeledve vészesen fogyatkozik. A Columbia űrsikló tavaly februári katasztrófája óta az ISS ellátása komolyan megnehezült, egyrészt az amerikai űrsiklók kényszerű repülési szünete, másrészt az orosz Szojuzok kisebb teherbíró képessége miatt.

Az ISS jelenlegi legénysége 2004. október 16. óta lakik az űrállomáson. A küldetésük az eredeti tervek szerint fél évig tart.