Lujza
-2 °C
13 °C

A NASA szerint Kína egy évtizeden belül embert küld a Holdra

2007.03.16. 19:27
Kína küldhet legközelebb embert a Holdra, akár már egy évtizeden belül az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA vezetője szerint. A washingtoni kongresszus szerint félő, hogy az Egyesült Államok elveszíti vezető szerepét az űrkutatásban.

Nagy esély van arra, hogy a következő ember, aki a Holdra teheti a lábát, kínai lesz - idézte a pénteki The Washington Post Michael Griffint, aki a kínai űrprogram előrehaladottsága és tervezett bővítése alapján mondott véleményt.

A jelenlegi költségvetési feltételek mellett az újraindítandó amerikai Hold-program keretében viszont legkorábban csak 2019-ben juthat el ember a Föld körül keringő bolygóra.

A washingtoni kongresszus meghallgatásán beszámoló Griffin elmondta, hogy a kínai űrprogramban mintegy 200 ezren dolgoznak, szemben az amerikai program 75 ezer alkalmazottjával.

Az amerikai törvényhozásban a republikánus és a demokrata párti képviselők egyetértettek: a NASA költségvetése nem elégséges a George Bush elnök által előrevetített programok végrehajtására, a Holdra való visszatérésre és a távolabbi űrutazásokra. Az amerikai űrkutatási hivatalnak, mielőtt teljes mellszélességgel a Hold-programra összpontosíthatna, még sok űrsiklót kell küldenie a Nemzetközi Űrállomásra, amíg annak építése a tervek szerint 2010-re befejeződik.

Barbara Mikulski demokrata párti szenátor, a felsőház költségvetési bizottságának szakértője kétpárti NASA-csúcs megrendezését szorgalmazta a kongresszus két háza, valamint a Fehér Ház között. A képviselőház és a szenátus tagjai is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a költségvetési korlátok miatt az Egyesült Államok elveszítheti vezető szerepét az űr meghódításában.

A Hold-utazást megvalósító Apollo-programban - amelyet részben az űrsikló kifejlesztése miatt állították le - utoljára 1972-ben járt ember a Holdon; az Apollo-17 küldetése a hatodik volt a sorban, amelynek keretében asztronauták léptek a bolygó felszínére.