Gusztáv
-4 °C
1 °C

Sötét foltok az űrkutatásban

2003.11.03. 11:23
Asztrofizikusok szerint a világegyetem sötét és lakatlan zugaiban teljesen más szabályok érvényesülnek, mint a már ismert területeken. A kutatócsoport szerint mindez azért aggasztó, mert mi csak ott nézelődhetünk, ahol fény van, és ezzel a módszerrel nagyon egyoldalú képet kapunk a világról.
A Cambridge Egyetem munkatársai szerint az univerzum legnagyobb részébe nem jut el a fény, és ezekben a sötét lyukakban nem képződhetnek csillagok és galaxisok. A sötét régiók azonban korántsem üresek, mondta Jeremiah Ostriker, a kutatócsoport vezetője. A kutatók megfigyeléseiket az Astrophysical Journal című szaklap legfrisebb számában tették közzé.

A csillagászok általános feltételezése szerint sokkal több anyag van azokon a területeken, ahol fény is van, de ennek az anyagnak csak egy része látható. A maradékot a rejtélyes "sötét anyag" teszi ki, amelyről senki sem tudja pontosan, hogy micsoda valójában. A tudósok azért biztosak a létezésében, mert gravitációs vonzást gyakorol a látható anyagra.

Kevésbé látszik

Ostriker csapata ugyanakkor megállapította, hogy a fény nem a legjobb eszköz az anyagok nyomon követésére. A világegyetem felépítésének számítógépes szimulációja ugyanis kimutatta, hogy a fény igen hirtelen eltűnik, amint az űrben található anyag sűrűsége csökkenni kezd.

A kutatók számításai szerint egy bizonyos tömegsűrűség alatt nehezen alakulnak ki csillagok, de a sötétség alapján nem lehet ürességre következtetni. Szerintük az univerzum 85 százalékát kitevő fény nélküli területeken található meg az összes anyag 20 százaléka.