Árpád
-2 °C
4 °C

Hat órát űrsétál egy amerikai és egy orosz űrhajós

2007.02.22. 15:40
Hatórásra tervezett űrsétát kezdett csütörtökön, közép-európai idő szerint a déli órákban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) háromtagú legénységének két tagja - jelentette a Moszkva melletti Koroljovban működő repülésirányítási központ.

Az amerikai Michael Lopez-Alegria és az orosz Mihail Tyurin három űrszerelési munkát hajt végre, míg társnőjük, az amerikai Sunita Williams az ISS belsejében maradva tartja a kapcsolatot a földi irányítással, és igyekszik a nyílt világűrben tartózkodó asztronauták segítségére lenni.

A legfontosabb, hogy behúzzák és összehajtsák a Föld körül mintegy 350 kilométer magasságban keringő űrállomáshoz októberben kapcsolódott Progressz M-58-as típusú orosz teherűrhajó egyik antennáját, amely a kikötéskor mechanikai hiba miatt nem csukódott be megfelelően. Emiatt a dokkolási művelet teljes befejezése is elhúzódott. A hiba elhárítása már csak azért is szükséges, mert a beszorult antenna zavarná a Progressz áprilisra tervezett leválását. Lopez-Alegria és Tyurin már legutóbbi "kiszállásakor" is próbálkozott az antenna eltávolításával, de akkor idő és megfelelő szerszám híján nem tudták végrehajtani a feladatot.

A két űrhajós emellett ellenőrzéseket végez azokon a navigációs rendszereken, amelyekre majd a nyáron lesz szükség, amikor egy európai gyártmányú teherűrhajó köt ki az űrállomáson. Végezetül elhelyeznek az ISS külső burkán egy csillagászati teleszkópot, amely a világűrben zajló neutronáramlást fogja figyelni.

Lopez-Alegria most tizedik űrsétájára indult, és ezzel ő az amerikai űrhajósok közül az, aki eddig a legtöbbször lépett ki a nyílt világűrbe. Így már megelőzi Jerry Rosst, aki kilenc űrsétát hajtott végre. Lopez-Alegria emellett felállította az űrben tartózkodás amerikai rekordját is, legutóbbi, Sunita Williams honfitársnőjével a hónap elején végrehajtott űrsétája során: akkori űrsétájával együtt ugyanis már összesen 61 óra 22 percet volt a nyílt világűrben (az addigi amerikai rekord 58 óra 32 perc volt).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?