Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Indítóállásban az űrturista rakétája

2005.09.29. 12:37
Az indítóállásra helyezték csütörtökön a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőterén azt a Szojuz-hordozórakétát és az azonos nevű űrhajót, amely október elsején, szombaton három kozmonautával, köztük egy amerikai űrturistával a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indul.

Gregory Olsen amerikai tudós húszmillió dollárt fizetett azért, hogy ő legyen az űrállomás harmadik, amatőr vendége. Két útitársa, William McArthur amerikai és Valerij Tokarjev orosz kozmonauta azzal a céllal utazik az ISS-re, hogy felváltsa az űrállomáson dolgozó nemzetközi személyzetet. Az orosz Szergej Krikaljov, valamint az amerikai John Phillips, aki idén áprilisa óta tartózkodik a világűrben, október 11-én tér vissza a Földre, Olsennel, a harmadik utassal együtt.


Klikk a képre!

Bajkonurban csütörtök hajnalban láttak hozzá a mérnökök ahhoz, hogy vasúton az indítópadhoz szállítsák a 30 tonnás, 50 méter hosszú Szojuz hordozórakétát. A közel két órai vontatást követően függőleges állásba helyezték az űreszközt, majd ellenőrizték annak elektromos és mechanikai rendszereit. A rakétát pénteken töltik fel üzemanyaggal.

A Columbia amerikai űrsikló 2003. február 1-jei felrobbanása óta az ISS személyzetének rendszeres cseréje és az űrállomás utánpótlása orosz űrhajókkal történik. A Discovery űrsikló ugyan ez év júliusában kikötött az ISS-en, de a külső üzemanyagtartály szigetelésén útközben keletkezett problémák miatt nem lehet tudni, hogy mikor indulhat újra amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomásra.

Az orosz űrügynökség (Roszaviakozmosz) 2001 áprilisában küldte fel az ISS-re az első űrturistát Dennis Tito amerikai milliárdos személyében, akit szinte napra pontosan egy évvel később, 2002 áprilisában Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus-vállalkozó követett. Olsenhez hasonlóan Tito és Shuttleworth is 20 millió dollárt fizetett az utazásért.