Auguszta
-3 °C
2 °C

Újraindul az űrturizmus

2003.06.19. 09:26
Várhatóan jövőre ismét amatőr űrhajósok indulnak Szojuz orosz űrhajón a Nemzetközi Űrállomásra - jelentették be szerdán New Yorkban orosz és amerikai illetékesek.
Az amerikai Space Adventures cég és a Roszaviakoszmosz orosz űrhajózási hivatal képviselői megállapodtak abban, hogy a 2004-2005-ös időszakban újabb két magánszemélynek adnak lehetőséget arra, hogy egy hetet töltsenek el a Nemzetközi Űrállomáson. A viteldíj, mint az a korábbi két űrturista utaztatása esetében is volt, fejenként 20 millió dollár lesz - közölték New York-i sajtóértekezletükön. Az űrturistákat Szojuzzal szállítják oda és vissza.

A popsztár lent maradt

A Space Adventures és a Roszaviakoszmosz 2001 tavaszán, az amerikai Dennis Titót, majd egy évvel később a dél-afrikai Mark Shuttleworth-öt juttatta el a mintegy 400 kilométer magasságban keringő űrbázisra. A 2002 őszére beütemezett üdültetés azonban kútba esett, mert a harmadik űrturistajelölt, Lance Bass amerikai popsztár végül is nem tett eleget fizetési kötelezettségeinek.

A Columbia amerikai űrsikló februári katasztrófája után az orosz fél befagyasztotta az űrturizmus-programját, mert az amerikai űrrepülőgépekre kivetett repülési tilalom nyomán a Szojuzokra a korábbinál nagyobb feladat hárul az űrállomás kiszolgálásában.