Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Újabb két űrturista startra készen

2003.12.18. 14:46
Jövő ősszel újra megindulhat az űrturizmus: az utazásokat szervező cég már két helyet eladott, és további kettőre megkötötte a szerződést az orosz űrhivatallal, a Roszaviakoszmosszal. A tarifa még mindig húszmillió dollár, aminek nagy részét újabb Szojuzok építésére fordítják.
Az űrturistákról egyelőre csak annyit tudni, hogy mindketten amerikai férfiak; a CNN úgy értesült, hogy egyikük 38 éves manhattani építési vállalkozó.

Még két hely van

Az első űrturista 2004 harmadik negyedévében, a második valamikor 2005 folyamán utazhat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az utazásokat szervező Space Adventures januárban kívánja nyilvánosságra hozni a neveket. A nyolc-tíz napos utazás ezúttal is húszmillió dollárba kerül fejenként.

A már eladott helyeken kívül két újabbról is megállapodtak már az orosz űrhivatallal, mondta a Space.com-nak Eric Anderson, a Space Adventures elnök-vezérigazgatója. Ez a cég intézte egyébként a korábbi űrturisták, az amerikai Dennis Tito és a dél-afrikai Mark Shuttleworth utazását is.

Csak Szojuzok járnak

A húszmilliós díj nagy része új Szojuz rakéták építésére fordítódik, ezek ugyanis nem használhatók fel újra. De jut pénz az orosz űrprogram fejlesztésére is.

A Columbia űrsikló februári tragédiája óta csak Szojuzzal lehet feljutni az állomásra, ami azonban egyre több problémát is felvet. A Szojuzok, melyek eredetileg a mentőkabin szerepét töltötték be az állomáson, ugyanis szinte csak a legénység szállítására alkalmasak, az élelmet, vizet, a különböző eszközöket, szerelvényeket és az állomás új moduljait korábban az űrsiklók szállították.

A szállítást ezért ideiglenesen Progressz teherűrhajókkal oldják meg, azonban hosszú távon ez sem tartható, mivel a Progresszek csupán 2-5 tonna rakományt képesek szállítani, az űrrepülők viszont - egy ISS-küldetésen - nagyjából 20 tonnát.

Terjeszkednének

"További jelentkezőket keresünk" - mondta Anderson, és hozzátette: az űrutazáshoz nem elég, ha megvan a pénz hozzá, de szükség van arra is, hogy az illetőnek legyen pár szabad hónapja a felkészülésre. Anderson elmondta: a kereskedelmi űrutazások még sokáig részét képezik majd a Nemzetközi Űrállomás életének.

A Space Adventures a jövőben egyébként nem csak az orbitális turistautak szervezésével kíván foglalkozni, hanem részt venne a talán hamarosan elinduló magánűrrepülésekben is.