Auguszta
-7 °C
0 °C

Iráni multimilliomos az első női űrturista

2006.07.25. 15:15
A 39 éves Anousheh Ansari túl van a csillagvárosi felkészítésen, legkésőbb 2007-ben az űrbe repül. Ő az első nő, aki négymilliárd forintnak megfelelő összeget fizetett az űrutazásért.

Ansari a Csillagvárosban (forrás:Space.com)

Anousheh Ansari gyermekkori álma válik valóra, amikor egy orosz Szojuz űrhajón a Földtől 350 kilométerre található ISS nemzetközi űrállomásra utazik. "Csodálatos lesz a bolygó felett, saját valójában látni az univerzumot" - mondta a Sunday Timesnak.

Csillagvárosban időzött

A 39 éves iráni nő az Egyesült Államokban él, és telekommunikációs szoftverekből gyűjtötte vagyonát. A közel négymilliárd forintnak megfelelő összegű űrutazás előkészítéseként utazott a csillagvárosi űrközpontba, ahol Jurij Gagarin 1961-es űrutazása óta az összes orosz kozmonautákat képzik. "Februárban érkezett Moszkvába, átment az orvosi teszteken és áprilisig Csillagvárosban készült az utazásra" - mondta Szergej Kostenko, az amerikai, űrutazásokat szervező Space Adventures munkatársa. Ez a vállalat utaztatta az eddigi három űrturistát is.

Bár egyáltalán nem szokatlan egy női űrhajós, azonban fizető turistaként Ansari lesz az első, aki űrhajóba száll, és elhagyja a Földet. A Telecom Technologies vezérigazgatója az űrutazásért még lőni is megtanult, arra az esetre, ha az űrhajó az orosz sztyeppére landol, és vadállatok támadják meg a legénységet.

Anousheh Ansari, aki egyébként nagy Star Trek-fan, sokat tett az űrkutatásért: nevéhez fűződik az X-Prize díj. Alapítványa tízmillió dollárt ajánlott annak a fejlesztőnek, aki egy három ember szállítására alkalmas járművet száz kilométer magasságba juttat, két héten belül két alkalommal. Az X-Prize alapítvány felajánlása 2005. január elsejéig volt érvényes, a hatalmas összegért huszonhatan versengtek, végül Burt Rutan, és a SpaceShipOne győzedelmeskedett.

Éljenek a nők!

Az űrkutatás piaci támogatása mellett Ansari az egyenjogúság szimbóluma is, különösen a hímsoviniszta Iránban lehet nagy hatással az űrutazó, ahol másodlagos állampolgárokként tekintenek a nőkre. "Nem sok iráni nőnek van esélye ilyen karierre. Áttörést jelenthet, hogy az első női űrturista iráni, talán bizonyos szinten motivációt jelent a többi nő számára is" - évelt Kamal Nazeri, iráni üzletember. Korábban felmerült, hogy a Dallas Pamelája, Victoria Principal lesz az első női űrutazó, az iráni tech-díva azonban megelőzte.

Űrturistaként Ansari elődje volt 2001-ben Dennis Tito kaliforniai iparmágnás, 2002-ben Mark Shuttleworth délafrikai netvállalkozó és 2005-ben Gregory Olsen amerikai vállalkozó. Ansari előtt következik idén ősszel a japán Daisuke 'Dice-K' Enomoto, aki húszmillió dollárt fizet, képregényrajongó, és a Livedoor nevű ingyennet-szolgáltatóból lett milliomos.

Anousheh Ansari tizenhat éves volt, amikor Iránból az Egyesült Államokba költözött. Villamosmérnökként és informatika szakon végzett a George Mason egyetemen, 1993-ban férjével együtt indította vállalkozását, ötvenezer dollárból. Nyolc évvel később a Telecom Technologies már hatmillió dollárt ért. Ansari a Fortune magazin negyvenes amerikai sikerlistáján szereplő két nő közül az egyik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!