Bonifác
10 °C
16 °C

Űrvasutat építene a NASA

2003.06.24. 18:42
Az amerikai űrkutatási hivatal több száz kilométer hosszú kábelhálózatot építene ki a világűrben, amely megkönnyítené a Naprendszer távoli bolygóinak megközelítését, illetve jelentősen csökkentené a műholdak fellövési költségét.
Múlt hónapban a NASA egy tucatnyi ipari, állami és egyetemi csoporttal együttműködve megpróbálta kiválasztani azokat a megoldásokat, amelyek a jövőben jelentősen befolyásolhatják a Naprendszerrel kapcsolatos kutatásokat és felfedezéseket. Az In-Space Propulsion (ISP) projekt keretén belül a NASA öt kutatási területet támogat: a légi elfogást, a fejlett kémiai alapú meghajtókat, a napelemekre épülő meghajtókat, a napszéllel kapcsolatos technológiákat és a köteles meghajtókat.

Bolygóközi kisvasút

A NASA kábelrendszere nem érné el a földfelszínt, csupán azt segítené elő, hogy a Földről elinduló űrszondák és műholdak az alacsonyabb Föld körüli pályákról könnyebben jussanak el a magasabb pályákra. A Momentum eXchange / Electrodinamic Reboost (MXER) névre keresztelt kábelrendszeren kerekes kocsik fognak közlekedni.

"Az MXER többször használható szállítóközpont lesz. Olyan lesz, mint egy Föld körüli pályán mozgó űrvasút" - mondta Robert Hoyt a Space.com-nak, a Tethers Unlimited Inc. elnöke és vezető kutatója. Többek között ez a vállalat kapott pénzt az MXER rendszerével kapcsolatos kutatások elvégzésére.

Hoyt elmondása szerint a kábeles szállítórendszernek számos előnye van, például a felső rétegek eléréséhez nem lesz szükség újabb hordozórakétára. Ez annyit jelent, hogy a műholdakat kisebb és olcsóbb rakétával lehet kijuttatni a világűrbe, és emiatt az üzemanyagköltség is tízes nagyságrenddel csökkenne.

A következő két évben a Tethers Unlimited ScienceOps részlege egy erős kábel kifejlesztésén fog dolgozni, valamint továbbfejlesztik az a TetherSim névre keresztelt számítógépes rendszert, amellyel majd az űrhajók és a kábel csatlakozásáról, illetve a teher kezeléséről készítenek alapos szimulációkat.

Száz év múlva elterjed

Egyelőre kérdéses, hogy az MXER mikor fog elkészülni. Hoyt szerint körülbelül 7-10 év kemény kutatómunkára van szükség az első bemutató elkészítéséhez, de ha a következő években sikeresen lesznek a próbálkozásaik, akkor talán öt éven belül elindulhat a repülési program.

Les Johnson az ISP projektek vezetője elmondta, hogy a kutatások elsősorban a kábellel való találkozásra és az elfogás technikájára, a kábel stabilitására, erejére és túlélőképességére koncentrálnak. Ezeknek a kábeleknek több évig ki kell bírniuk a szélsőséges körülményeket, még akár egy jelentősebb méretű űrszeméttel való találkozást is.

"Még évekre vagyunk az első űrbemutatótól, de nem olyan messze, mint azt egyesek gondolnák. Ha a kulcsfontosságú részek működnek, az MXER kábelek a következő évszázad közepére már igen elterjedtté válhatnak" - mondta Johnson a Space.com-nak.

Bizalmat növelnének

Hoyt elmondta, hogy eddig tizenhét kábeles kísérletet hajtottak végre a világűrben, amelyek nagy része sikeres volt. A legtöbb hiba emberi eredetű volt, vagy az összetett technológia nem tökéletes megértéséből származott, a technológiával alapvető problémák nem voltak. Szerinte az sem mellékes szempont, hogy az űrhajósoknak évtizedekkel ezelőtt is több felrobbanó rakétát láthattak, mielőtt azokkal az űrbe juthattak volna.

A kábelekbe vetett bizalom növeléséért több olcsó repülési kísérletet fognak indítani 2004 végén vagy 2005 elején. Az első ilyen kísérlet a Multi-Application Survivable Tether (MAST) lesz. Ebben a NASA által támogatott munkában a Tether Unlimited és a Stanford Egyetem diákjai fognak részt venni. A projektben három apró űrhajót fognak elhelyezni egy hosszú kábelen, és számos kulcsfontosságú technológiát fognak bemutatni, például az űrbéli körülményeket túlélő kábeleket és egy új hajtóművet.