Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Vegyes az amerikai űrtervek fogadtatása

2004.01.15. 16:10
Az USA új űrutazási tervei vegyes reakciókat váltottak ki szerte a világban. Az európai űrügynökség (ESA) üdvözölte az amerikai elnök által ismertetett nagyratörő programot, és jelezte: készek részt venni a Holdat és a Marsot megcélzó expedíciókban. Oroszország viszont az elmúlt évtizedek űrversenyét idézve saját Hold- és Mars-kutató programot jelentett be.

George W. Bush amerikai elnök szerdán Washingtonban bejelentette, hogy amerikai űrhajósok legkésőbb 2020-ban visszatérnek a Holdra, és ott lakott bázist építenek ki. Az itt szerzett tapasztalatokkal űrhajósok indulhatnak a Mars, és "az azon túli világok felé."

Az USA bejelentése nagyszerű hír, és visszaigazolja az űrkutatás iránt világszerte növekvő érdeklődést, jelentette ki Párizsban Jean-Jacques Dordain, az ESA főtitkára.

Az USA vezet

Szavai szerint a francia és a német államháztartás nehéz helyzete ellenére számít a két ország részvételére. Németország például a nemzetközi űrállomás (ISS) létesítésében vállalt szerepe után nem fordulhat el az utódprogramoktól.

Műszaki és pénzügyi lehetőségeire tekintettel "természetes", hogy az USA-t illeti a vezető szerep a nemzetközi űrkutatási projektekben, idézte az AFP hírügynökség az ESA főtitkárának szavait.

Különutas tervek

Az ISS építésében szerepet vállaló Oroszország, USA és az európai országok márciusban tanácskoznak Bush elnök űrterveiről. Az ESA már 2001-ben elkészítették saját Aurora programjukat, amely a következő évtizedben először automatizált szondákat küldene a Holdra és a Marsra, majd 2030 táján nemzetközi együttműködésben emberek mehetnének a vörös bolygóra.

2004 végéig Oroszország kidolgozza a 2015-ig terjedő időszakra vonatkozó űrkutatási terveit, jelentette be Nyikolaj Mojszejev, az orosz Roszaviakozmosz űrügynökség alelnöke. Az orosz programba a Hold és a Mars felderítését célzó projektek is bekerülhetnek. Az orosz kutatók számos javaslatot tettek a hasonló felderítő repülésekre.

A JAXA még tájékozódik

Az indiai űrkutatási hivatal elnöke, Masdhavan Nair az AFP-nek kijelentette, hogy a Holdra 2008-ig saját szondát indító ország csatlakozik az amerikai tervekhez. Visszafogottan nyilatkoztak viszont a japán illetékesek. Először további részletekre van szükség az amerikai tervekről, jelentette ki a JAXA szóvivője.

Nem ejtik az ISS-t sem

Jurij Koptev, a Roszaviakozmosz elnöke a Bush-beszéd után nem sokkal felhívta Sean O'Keefet, a NASA első emberét. O'Keefe biztosította orosz kollégáját arról, hogy az USA továbbra is részt vállal az ISS működtetésében.

Az amerikai Spirit szonda mindeközben legördült a vörös bolygón álló platformjáról, és megkezdte a víz és az élet nyomai utáni kutatást. Az ESA Beagle 2 szondájáról viszont december 25. óta nincs hír.