Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megérkezett a Földhöz a széteső üstökös

2006.05.12. 13:22
Ritka égi jelenséget láthatunk hétvégén, ha tiszta lesz az égbolt. A Föld közelébe érő Schwassmann-Wachmann 3 üstökös szemeink előtt hullik darabokra, és csillagászok szerint két legnagyobb része egyszerű távcsővel is észlelhető lesz.

Hétvégén örökre búcsút mondhatunk a Schwassmann-Wachmann 3 üstökösnek, az űrben száguldó égitest ugyanis már legalább hatvan darabra hullott szét, és nem kell sokat várni a teljes megsemmisülésére. Két legnagyobb része egyszerű távcsővel is látható lesz, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) weboldala szerint a látványos fénycsóvákat a Hattyú (Cygnus) csillagkép területén kell keresni.

Az üstököst két német csillagász, Arnold Schwassmann és Arno Arthur Wachmann fedezte föl 1930. május 2-án. Ezen égitestről sokáig csupán annyit tudtak, hogy 5,4 évente kerüli meg a Napot, és időnként kifényesedik. 1995-ben csillagászok megfigyelték, amint egy látványos kitörés során több nagy darabra esett szét, és a darabolódás azután is folytatódott: idén áprilisban már több tucat törmeléket számoltak meg a Hubble űrteleszkóp felvételein. A csillagászat.hu híroldal szerint a megfigyelők azt is kiderítették, hogy az üstökösmag nem volt homogén, a leszakadt részek anyagösszetétele nem egyforma.

Forrás: NASA

A Földtől 6-12 millió kilométerre lévő Schwassmann-Wachmann 3 pénteken ért a Föld közelébe, és várhatóan egész hétvégén észlelhető lesz. Honi csillagászok szerint a fénycsóvák észlelését megnehezítheti a fényes telihold, bár a Hold messze jár majd a Hattyú csillagképtől. Ha még jobban szétesik az üstökös, és a magból reflektív anyagok szabadulnak föl, akár szabad szemmel is látható lesz az égi jelenség.