Bernadett
0 °C
4 °C

Két üstökös jön tavasszal

2004.02.28. 09:29
Április végétől május végéig különleges élmény vár a hobbi csillagászokra. Ebben az időszakban két szabad szemmel látható üstökös tűnik fel az égbolton. Egyszerre mindkettőt csak a déli féltekéről lehet majd látni. Magyarországról nézve május folyamán az egyik a nappali fényben láthatatlan lesz.
A Naprendszert átszelő útján a C/2001 Q4 NEAT és a C/2002 T7 LINEAR üstökös mintegy 40 millió kilométerre közelíti meg a Földet. Ez a Nap-Föld távolság kevesebb mint harmada.

Miközben szabad szemmel látható üstökös átlagosan kétévente bukkan fel az égbolton, rendkívül ritkának számít két ilyen égi jelenség együttes felbukkanása, közölte a cambridge-i Harvard-Smithonian asztrofizikai intézet. Egyes csillagászati honlapok egyenesen generációk óta példa nélküli esetről beszélnek.

Automatikus felderítés

Tekintse meg képeinket!
A C/2001 Q4 üstököst 2001. augusztus 28-án fedezte fel az ismeretlen földközeli égitestek automatikus felderítését végző NEAT obszervatórium. Az üstökös tudományos neve ezért egészül ki a NEAT szóval.

Felderítése idején a C/2001 Q4 NEAT mintegy 400 ezerszer halványabb volt, mint a leggyengébben világító ismert csillag. Áprilisig azonban a csillagászok számításai szerint annyira felerősödik a fénye, hogy szabad szemmel is látható lesz.

Irány a Nagymedve

A C/2001 Q4 május elején az esti égbolton lesz látható, majd a hónap folyamán a Nagy kutya (Canis Major) és a Nagymedve (Ursa Major) csillagképek irányába vándorol. Az üstökös május 7-én ér legközelebb a Földhöz: ekkor 48 millió kilométeres távolságra lesz.

Az ígéretek szerint május 12. és 16. között lesz a leglátványosabb a C/2001 Q4. Ekkor a nyugati horizonton naplemente után a négy fényesen világító bolygóval (Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz) egyvonalban áll majd.

Eltűnik a Nap mellett

A második üstököst, a C/2002 T7 LINEAR-t a Massachusetts Institute of Technology (MIT) földközeli aszteroidák után kutató Lincoln laboratóriuma kutatási programjában fedezték fel 2002. október 29-én.

Klikk a képre!
Ez az üstökös valamivel halványabb lesz a C/2001 Q4-nél, és április végétől nem sokkal napfelkelte előtt, szorosan a horizont felett lesz majd látható. A C/2002 T7-et további útja során a Nap elhalványítja, így az északi féltekéről hetekig nem is lesz látható. Május végén bukkan fel ismét, jóval halványabban, a nyugati égbolton.

Mindkét üstökös a Naptól másfél fényévnyire elhelyezkedő úgynevezett Oort-felhőből származik. A csillagászok megítélése szerint ez az első alkalom, hogy betévedtek a belső Naprendszerbe.