Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Végleges pályán a Venus Express

2006.05.11. 16:30
Elérte végleges Vénusz körüli pályáját az európai űrügynökség (ESA) Venus Express űrszondája. A szonda kereken 24 óra leforgása alatt kerüli meg a bolygót. A misszió tudományos vizsgálatai június elején kezdődnek.

Az európai Venus Express űrszonda beállt a szomszédos bolygó körül a tervezett keringési pályájára. Az ESA közleménye szerint a szonda mostantól kereken 24 óra leforgása alatt kerüli meg a Vénuszt. Az elnyújtott ellipszis alakú pálya a bolygó sarki területei felett, a felszíntől számítva legalább 66 ezer és legfeljebb 250 ezer kilométeres távolságban halad.

Az ESA darmstadti központjában a szakértők most a szonda műszereit egymás után kapcsolják be illetve tesztelik, idézte az APA hírügynökség Don McCoy, a Venus Express projekt vezetőjének szavait.

Kezdősik az érdemi munka

A műhold a tudományos vizsgálatok fázisát június 4-én kezdi. A Venus Express 2005. november 9-én startolt és 2006. április 11-én érkezett meg a céljához. Ezt követően hosszabb idő telt a különböző pályamódosító manőverekkel, majd múlt szombaton elérte a szonda a végleges keringési pályát, közölte az ESA.

A Venus Express korábban már készített képeket a felhők által eltakart Vénuszról. A tervek szerint a szonda egy éven át vizsgálja majd a bolygó légkörét.