Emőke
-4 °C
9 °C

Lebutított robotot küldenének a Vénuszra

2005.05.09. 14:46
Az eddig a bolygóra küldött szondák és felszíni robotok a Vénuszon uralkodó óriási nyomás és hőmérséklet miatt gyorsan felmondták a szolgálatot. Ugyanez a sors várna azokra az önjáró laboratóriumokra is, melyek nemrég a Marson sikerrel szerepeltek. A NASA szerint azonban van megoldás.

A Vénusz felszínén, ahol a nappali hőmérséklet eléri a 450 fokot, egy hagyományos robot nem bírná sokáig. Ezért Geoffrey Landis kutató elképzelése szerint a Vénusz-autó megerősített héja alatt csak a legszükségesebb elektronikai felszerelés lenne, vagyis a mozgatásához szükséges elektromotorok és áramkörök.

A felszíni robot irányítását és a képfeldolgozást végző rendszerek az 50 kilométer magasan szálló repülőgépen lennének, mondta Landis, aki a Spirit és Opportunity Mars-járók küldetéseiben is részt vett. A kutató ugyanakkor elismerte, a Vénusz-autó mozgatása a rádión érkező parancsok késése miatt nehézkessé válhat, írta a New Scientist.

Egymotoros a Vénusz felett

Az ötlet alapján a repülőgépet egy szondáról bocsátanák a légkörbe, ahol az kihajtogatná napelemeit. Kihasználva a földinél 90-szer sűrűbb légkör felhajtóerejét és a 117 földi napig tartó vénuszi napok hosszát, a gép állandóan a bolygó napos oldalán maradhatna.

Landis és kutatócsoportja szerint a repülőgép a bolygó körül keringő szondák képeinél tízszer nagyobb felbontású fotókat készíthetne a Vénuszról. A fénygyűjtő panelekkel borított repülő méréseiből végre arra is fény derülhetne, mitől forog a bolygó egyik felhősávja hatvanszor gyorsabban, mint maga a Vénusz.

Egyelőre kérdéses, hogy a NASA új vezetése támogatja-e a vénuszi repülőgép ötletét. Colin Wilson, az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) szakértője üdvözölte az ötletet. Wilson szerint, bár az ősszel indítandó Venus Express szonda - az ESA Mars Express ikerpárja - képes lesz infravörös műszereivel a bolygó atmoszférájába látni, arra nem adhat választ, mi történik a felhők belsejében.