Gerzson
-3 °C
2 °C

Európa október 26-án indul a Vénuszra

2005.10.18. 15:28
A Vénuszra indított első európai űrexpedíció a tudósok szerint a Föld üvegházhatás-problémájára is magyarázatot adhat. A Venus Express elnevezésű szonda október 26-án indul Bajkonurból, a küldetés elsődleges célja, hogy megértse a bolygón tapasztalható intenzív üvegházhatás természetét.

Az 51,5 milliárd forintnak megfelelő összegű akció során a Vénusz különleges környezetét vizsgálják, és azt remélik, hogy Föld ikerbolygóján szerzett eredmények segítenek légkörünk változásaival kapcsolatos pontosabb előrejelzésekben is, írja az Independent.

A Föld ikertestvére

#alt#

A Vénusz a Naptól számított második bolygó, a Föld legközelebbi szomszédja, és egyben a Naprendszer legkevésbé ismert égiteste sűrű, áthatolhatatlan kénsavfelhőzete miatt. A Vénusz a Földdel egy időben jött létre, hasonló a mérete, a tömege és a sűrűsége is, ugyanakkor sokkal magasabb a hőmérséklete, nappal átlagosan 464 celsius fok. A rendkívüli meleg az intenzív vénuszi üvegházhatásnak köszönhető, a napenergia ugyanis megreked a bolygó légkörében.

Jellemzői miatt számos kutató a Föld ikerbolygójaként gondol a Vénuszra, legtöbbjük továbbra sem tudja a pontos magyarázatot arra, hogy a két bolygón miért ennyire eltérő az üvegházhatás.

Az egyik lehetséges magyarázat szerint a Vénusz extrém módon sűrű légköre a "bűnös", amelynek következtében a Földnél kilencvenszer nagyobb nyomás uralkodik a bolygón. Egy másik magyarázat a Vénuszon található óriásvulkánokat okolja. "Rengeteg olyan jellemzője van a vénuszi üvegházhatásnak, amelyet egyelőre nem értünk" - mondta Fred Taylor oxfordi professzor, a Vénusz-expedíció egyik szervezője.

Rengeteg, nagy vulkán

A Venus Express feltehetően választ ad arra a kérdésre is, hogy a bolygón található vulkánok aktívak-e még egyáltalán. "Nem csak azt akarjuk megvizsgálni, hogy működnek-e ezek a vulkánok, hanem azt is szeretnénk elemezni, hogyan" - fogalmazott Fred Taylor.

A szonda a tervek szerint október 26-án indul a kazahsztáni Bajkonurból, és hat hónappal később áll Vénusz körüli pályára.

A küldetést a Mars Express és a Rosetta szonda fellövésének tapasztalatai alapján dolgozták ki. Mindkét expedíció az elmúlt három évben zajlott, David Southwood, az Európai Űrügynökség tudományos igazgatója szerint alacsony költségvetéssel. "Ez az Európai Űrügynökség eddigi legolcsóbb küldetése, mégis ez a legértékesebb és a legnagyobb kihívás" - fogalmazott.