Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Ismét felfüggeszti az űrrepüléseket a Nasa

2005.07.28. 09:50
A Discovery űrsikló keddi fellövésekor szigetelőhab darabok szakadtak le a tolórakétáról. A Nasa csütörtökön bejelentette: a visszatérő probléma orvoslásáig felfüggesztik az űrrepüléseket.

A lezuhogó szigetelőhab-darab megjelenése azért zaklatta fel az amerikai űrhivatal szakembereit, mert a 2003 feburárjában visszatérés közben szétrobbanó Columbia tragédiájának okát kutató vizsgálat arra jutott, hogy az űrrepülő burkolata fellövéskor sérült meg egy darab leszakadt szigetelőanyagtól.

A Nasa közölte: a szigetelőhabos incidensek felszámolásáig felhagynak az űrrepüléssel. A bejelentésnek az kölcsönöz különös hangulatot, hogy a Discovery jelenleg is az űrben van.

az ursiklo alja
Hőálló, törékeny hasfal
"Nyilvánvalóan hibáztunk" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a programot vezető William W. Parsons - "nem repülünk újra míg ezt helyre nem hozzuk."

"Örülök, hogy nem sérült meg az űrsikló, és örülök, hogy ezúttal van rá lehetőségünk, hogy javítást végezzünk" - tette hozzá.

A Discovery fellövése során három hulladékbecsapódási incidenst jegyeztek fel. A 39B állásból végrehajtott fellövés első másodperceiben a Discovery áthaladt egy madáron.

A második esetben szigetelőanyag darabok csapódtak a gépnek a tolórakéta tankjának leválásakor. Az egyik oldalon egy 60-80 centiméteres, a másikon egy 25-35 centis szigetelésdarab okozott problémát - az egyek letört egy szilánkot az űrsikló hőálló borításából a gép orra mögötti futóműajtó közelében. A szakemberek szerint ez valószínűleg nem okoz majd problémát, de semmiképp nem kockáztatnak.

Miközben a Discovery megközelíti a nemzetközi űrállomást, az állomás kamerái közelről veszik majd az űrsikló alját, hogy felmérhesék a sérüléseket.

A Discovery hétfős legénysége az elmúlt nap folyamán végrehajtott űrsétán lézeres eszközökkel vizsgálta meg az űrsikló burkolatát. A fellövésről készült felvételeket kétszázan elemzik.