Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Űrutazási irodát nyit a Virgin

2004.09.27. 16:47
Az eredetileg lemezkiadással foglalkozó brit Virgin csoport megállapodott a SpaceShipOne tervezőjével, és pár év el szeretné indítani saját űrvállalkozását. Az új vállalkozás, a Virgin Galactic az első öt évben háromezer űrutasra számít, a viteldíj - beleértve egy háromnapos kiképzést is - 115 ezer font, átszámítva több mint négymillió forint lesz.
A brit Virgin csoport tulajdonosa, Richard Branson arra készül, hogy néhány éven belül útjára indítja első űrrepülőgépét, amellyel vállalkozó szellemű magánszemélyeket visznek az űrbe. A brit vállalat a napokban megállapodást írt alá Burt Rutan tervezővel, aki a világ első magán-űrrepülőgépét, a SpaceShipOne-t tervezte, s amely eljutott a világűr "küszöbéig", azaz elérte a száz kilométeres magasságot, majd másfél órás űrrepülés után sikeresen visszatért a Földre. A vállalkozást Paul Allen, a Microsoft társalapítója finanszírozta.

Három napért négymillió

A megállapodás értelmében a Virgin az űrrepülő technológiáját veszi meg Allen cégétől, a Mohave Aerospace Venturestől, amiért 14 millió fontsterlinget fizet a következő 15 évben, attól függően, hogy hány repülőgépet gyártanak. Az első repülőgép, a VSS Enterprise tervezését jövőre kezdik, és hatvanmillió fontot fordítanak a repülőgépek építésére, valamint a földi infrastruktúra kialakítására.

Az új vállalkozás, a Virgin Galactic az első öt évben háromezer űrutasra számít, a viteldíj - beleértve egy háromnapos kiképzést is - 115 ezer font, átszámítva több mint négymillió forint lesz. Az eredetileg lemezkiadásra létrejött brit Virgin csoport széleskörű tevékenységet épített ki: olcsó légitársaságokat és mobiltelefon-hálózatot működtet, üdítőitalokat forgalmaz.