Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Űrutazási irodát nyit a Virgin

2004.09.27. 16:47
Az eredetileg lemezkiadással foglalkozó brit Virgin csoport megállapodott a SpaceShipOne tervezőjével, és pár év el szeretné indítani saját űrvállalkozását. Az új vállalkozás, a Virgin Galactic az első öt évben háromezer űrutasra számít, a viteldíj - beleértve egy háromnapos kiképzést is - 115 ezer font, átszámítva több mint négymillió forint lesz.
A brit Virgin csoport tulajdonosa, Richard Branson arra készül, hogy néhány éven belül útjára indítja első űrrepülőgépét, amellyel vállalkozó szellemű magánszemélyeket visznek az űrbe. A brit vállalat a napokban megállapodást írt alá Burt Rutan tervezővel, aki a világ első magán-űrrepülőgépét, a SpaceShipOne-t tervezte, s amely eljutott a világűr "küszöbéig", azaz elérte a száz kilométeres magasságot, majd másfél órás űrrepülés után sikeresen visszatért a Földre. A vállalkozást Paul Allen, a Microsoft társalapítója finanszírozta.

Három napért négymillió

A megállapodás értelmében a Virgin az űrrepülő technológiáját veszi meg Allen cégétől, a Mohave Aerospace Venturestől, amiért 14 millió fontsterlinget fizet a következő 15 évben, attól függően, hogy hány repülőgépet gyártanak. Az első repülőgép, a VSS Enterprise tervezését jövőre kezdik, és hatvanmillió fontot fordítanak a repülőgépek építésére, valamint a földi infrastruktúra kialakítására.

Az új vállalkozás, a Virgin Galactic az első öt évben háromezer űrutasra számít, a viteldíj - beleértve egy háromnapos kiképzést is - 115 ezer font, átszámítva több mint négymillió forint lesz. Az eredetileg lemezkiadásra létrejött brit Virgin csoport széleskörű tevékenységet épített ki: olcsó légitársaságokat és mobiltelefon-hálózatot működtet, üdítőitalokat forgalmaz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!