Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Vízből álló bolygót találtak

2007.05.17. 12:03
Mindössze harminc fényévnyire van tőlünk az a most felfedezett bolygó, amely vízből áll - elvileg gőznek kellene lennie, gyakorlatilag viszont jég. Legalábbis szilárd halmazállapotú, a 300 fokos felszíni hőmérséklet ellenére.

A Liege University tudósai olyan bolygót fedeztek fel, ami vízből, illetve annak Földünkön ismeretlen halmazállapotú változataiból áll. Bár jégbolygókat már korábban is találtak csillagászok (az Uránusz és a Neptunusz is nagyrészt jégből áll), ez az első alkalom, hogy a vízbolygó a csillagához közeli pályán kering.

Szinte a szomszédban

A GJ436b kódnevű bolygó átmérője 50 ezer kilométer, négyszerese a Földének (nagyjából a Neptunuszhoz mérhető), és mindössze harminc fényévre helyezkedik el tőlünk. A tudósok elsősorban a bolygó méretéből és súlyából következtettek arra, hogy vízből állhat. Ha főként hidrogén és hélium alkotná, mint a Jupiterhez vagy a Szaturnuszhoz hasonló gázóriásokat, sokkal nagyobbnak kellene lennie; ha pedig a Marshoz, a Vénuszhoz, vagy akár Földünkhöz hasonlóan fémek és szikla, jóval kisebbnek.

Két és fél napos év

A bolygó extrém közel kering a napjához, mindössze négymillió kilométerre (ez negyvened része a Föld-Nap távolságnak), és 2,6 földi nap alatt kerüli meg azt. Mivel a központi csillag a Napunknál jóval hűvösebb vörös törpe, a GJ436b felszínén a hőmérséklet nem olyan pokoli, mint azt a közelségből gondolnánk: 300 Celsius-fok körüli. Ezen a hőmérsékleten a víz természetesen gőz formájában jelenik meg, majd ahogy közeledünk a bolygó középpontja felé, úgy vesz fel az egyre növekvő nyomás hatására folyékony, majd szilárd formát - annak ellenére, hogy a hőmérséklet ezt nem indokolná.

Forró jég

"A víznek tucatnyi szilárd halmazállapota létezik a jég mellett. Nagy nyomás hatására a folyékony víznél és a jégnél is sűrűbb formát vesz fel, valahogy úgy, ahogy a szénből gyémánt lesz nagy nyomás alatt. Ha a Föld óceánjai sokkal-sokkal mélyebbek lennének, ott is megfigyelhetnénk a víznek ezeket az egzotikus halmazállapotait." - magyarázza Fréderic Pont, a csillagászok vezetője. A GJ436b tehát a szó szoros értelmében tűzforró jégből áll.

A felfedezésben jelentős szerepet játszott az év elején munkába lépett Corot tudományos műhold, aminek segítségével már több olyan bolygót találtak, amelyekről gyanítják, hogy vízből állhatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?