Eleonóra
-1 °C
2 °C

Mindenképpen fellövik az űrsiklót?

2005.04.19. 11:54
A NASA új elnöke mindenképpen kilőné az űrsiklót, függetlenül attól, hogy a független bizottság jóváhagyja-e az ajánlott intézkedések elvégzését.
A Discovery űrsikló elindulhat a tervezett időben anélkül is, hogy a Földre való visszatérés biztonságosabbá tételét nyomon követő független bizottság jóváhagyná az elvégzett intézkedéseket. Az amerikai űrügynökség (NASA) új vezetője hétfői első sajtóértekezletén közölte, hogy adott esetben megfontolja ennek lehetőségét.

Figyelik a javítást

Michael Griffin, a NASA április 14-e óta hivatalban lévő vezetője elmondta: noha az ajánlásokat nagyon komolyan veszik, végső soron az ügynökség mérnökei fogják eldönteni, hogy az űrsikló elindul-e a tervezett időintervallumban, május 15 és június 3 között.

Az amerikai kongresszus a Stafford-Covey-bizottságot bízta meg azzal, hogy kísérje figyelemmel: a NASA végrehajtja-e azt a 15 biztonsági fejlesztést, amelyre a Columbia űrsikló 2003. február elsejei katasztrófájának körülményeit vizsgáló bizottság tett javaslatot. A Stafford-Covey-bizottságnak jelenleg fenntartásai vannak nyolc intézkedés meghozatalával kapcsolatban. A teljesítés felülvizsgálata kedden várható.

Griffin elmondta, hogy az űrsiklók újbóli indítását tekinti egyik legfontosabb feladatának. Ha az első új misszió sikerül a Discoveryvel, akkor fontolóra vesz egy olyan következő indítást, amelynek során megjavítanák és korszerűsítenék az öregedő félben lévő Hubble űrteleszkópot, amelyet a NASA jelenlegi terve szerint hagynának teljesen elhasználódni, majd visszahoznák a Földre.

Az új NASA-vezető - mint mondta - meg van győződve arról, hogy az évről-évre megalkotott nemzeti költségvetés lehetővé teszi George Bush elnök nagyra törő terveinek megvalósítását, azaz a NASA űrhajót küldhet a Holdra és a Marsra. "Mai áron számolva valószínűleg el lehet jutni a Marsra annyi pénzből, mint amennyit az Apollo űrhajóra költöttünk működésének 12 éve alatt. Pár év alatt, évi néhány milliárd dollárból bőven meg lehet csinálni a Mars-utazásokat" - jelentette ki, hozzátéve, hogy több évtized óta most állnak a legígéretesebb évek a NASA előtt.