Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Veszélyes szerelés az űrben

2008.07.11. 07:17
Mivel a korábbi Szojuzok kemény földet éréséért a robbanópatronok lehetnek a felelősek, azokat le kellett szerelni. Hasonló munkát az űrben még nem végeztek.

Sikeresen végrehajtott egy külső szerelési feladatot a Nemzetközi Űrállomás két orosz űrhajósa - tudatta pénteken az orosz űrkutatási hivatal.

A valamivel több mint hatórás űrséta során Szergej Volkov és Oleg Kononenko leszerelt a Szojuz leszállóegységről egy robbanópatront, mert orosz tudósok feltételezése szerint egy ilyen patron sérülése okolható két másik űrkabin korábbi kemény földet éréséért.

Eddig a Földre való visszatéréskor öt robbanópatron választott le a kapszulákról egy kisebb berendezést, amely nem jut el a Föld légkörébe. Alapos a gyanú, hogy egy ilyen patron okozhatta a két korábbi leszállóegység kemény földet érését. Ez történt a Szojuz TMA-11 űrhajóval az idén áprilisban, illetve a Szojuz TMA-10 űrhajóval tavaly októberben. Az űrkapszulák úgynevezett ballisztikus pályán ereszkedtek le, az űrhajósoknak emiatt a szokásos 3-4 g helyett kétszer-háromszor nagyobb, 8-9 g terhelést kellett elviselniük.

Az űrhajósoknak most kiszereltek egy robbanópatront a hővédő pajzs burkolatából, majd azt egy acélkonténerbe tették, amely kibírja a patron esetleges felrobbanását is. A konténert októberben hozzák le a Földre.

Hasonló robbanószerkezeteket évtizedek óta széles körben használnak az űrhajózásban és a harci repülőgépeken, de a nyílt űrben űrhajósoknak még nem volt dolguk ilyen berendezésekkel.

A feladatot nehezítette az is, hogy a külső szerelési munkákat általában még a Földön alaposan megtervezik, ezúttal azonban improvizálnia kellett az űrhajósoknak, mert már azután merült fel a landolási gondok lehetséges okaként a patronok meghibásodása, hogy ők elindultak az ISS-re. Volkovnak és Kononenkónak ráadásul ez volt az első űrsétája.