Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Csillagközi barangolás virtuális teleszkóppal

2008.05.13. 22:36
Fénylő galaxisokat, egzotikus csillagködöket, felrobbanó csillagokat figyelhetnek meg az amatőr csillagászok, akik a Microsoft virtuális teleszkópjával barangolnak az égbolton.

Az égbolt rejtelmei iránt érdeklődők ingyen használhatják a Microsoft WorldWide Telescope nevű szoftvert, amely több terabájtos adatbázisból rángatja elő a képeket. A csillagászati szoftver gyűjteményébe a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok felvételei, a Chandra röntgencsillagászati műhold, valamint a digitális égboltfelmérési projekt, a Sloan Digital Sky Survey képei is beletartoznak.

A WorldWide Telescope persze csak Windowson át látja az égboltot.

A program segítségével az asztronómusok bolygókat, holdakat és más égitesteket felfedezhetnek fel, valamint meghatározhatják pontos helyüket a csillagos égbolton bármely időben, akár a múltban, vagy a jövőben. Csillagtúrákon vehetnek részt professzionális asztronómusok irányításával. Alyssa Goodman, a Harvard professzorának segítségével például az érdeklődők ellátogathatnak a galaxisok sötét zugaiba, ahol csillagok és bolygók születnek.

Bill Gates, a Microsoft elnöke reméli, hogy a WorldWide Telescope felkelti a fiatalok érdeklődését a csillagászat és a tudomány iránt. A WorldWide Telescope nem az egyetlen szoftver, amely lehetővé teszi a csillagközi barangolást, a Google már tavaly elindította a Sky elnevezésű programját, amelynek adatbázisában egymillió csillag és 200 millió galaxis felvételéhez biztosít hozzáférést.