Piroska
-1 °C
5 °C

Óriásaszteroida száguld a Föld felé

2006.06.27. 12:15
Ne húzza be a nyakát - bár az XP14-est az amerikai Kisbolygó Központ a potenciálisan veszélyes kategóriába sorolta, az égitest szerencsére több százezer kilométerrel elkerüli a Földet. Az amerikaiak és az ukránok már felkészültek a fogadására. És Ön?

Idén nyáron is elmarad az Armageddon, bár a Függetlenség napjához és a Földhöz különösen közel, július 3-án, nagyjából a Hold távolságában száguld el egy kb. 400 méter átmérőjű aszteroida. Az égitest pontos méretét nem tudni, azt radarral próbálják majd meghatározni a csillagászok. Az aszteroida magyar idő szerint jövő hétfő reggel fél 7-kor lesz a legközelebb a Földhöz - ebben az időpontban 432,308 kilométerre halad el tőlünk, ami alig több, mint a Hold átlagos, Földtől mért távolsága.


A Goldstone a sivatagban várja az XP14-et.
Forrás: NASA
Az égitest szabad szemmel nem lesz látható, de a jó távcsővel felszerelt, tapasztalt amatőr megfigyelők szerencsés esetben vethetnek egy pillantást a bolygónk mellett elszáguldó égitestre, írta a Yahoo News.

A 2004 XP14 nevű aszteroidát két éve fedezte fel a földközeli égitestekre szakosodott amerikai kutatóintézet, a Lincoln Laboratory Near Earth Asteroid Research (LINEAR). A csoport azért jött létre, hogy nyomon kövesse azokat az aszteroidákat, amelyek veszélyesen közel kerülhetnek a Földhöz. Bár eleinte félő volt, hogy az XP14 a bolygónak ütközik, a csillagászok azóta pontosan kiszámították az égitest pályáját, és kizárták a karambol lehetőségét.

Kispályás, de veszélyes

A 2004 XP14 az úgynevezett apollók közé tartozik, vagyis azok közé az aszteroidák közé, amelyeknek röppályája keresztezi a Földét. Az első apollót, az 1862-est 1918-ban fedezte fel a német Max Wolf, és azóta csaknem 2000 ilyen égitestet azonosítottak. A legnagyobbak átmérője meghaladja az 1 kilométert, de a legeslegnagyobb, az 1866 Sisyphus 10 kilométeres átmérőjű.

Az XP 14 ehhez képest kispályás, átmérője becslések szerint 410 és 920 méter között van. Ennek ellenére a Cambridge-i (Massachusetts) Kisbolygó Központ a "potenciálisan veszélyes" (PHA) kategóriába sorolta 782 további égitesttel együtt.

Az XP14 pontos kiterjedését, sebességét és tömegét úgy mérik majd, hogy magas frekvenciájú rádióhullámokat bocsátanak ki rá, és a visszaverődő hullámokból határozzák meg az adatokat, amelyekből azután az aszteroida pontos pályája is kiszámítható. A feladatra a NASA már élesíti a nagyágyút, a 70 méter átmérőjű Goldstone radart. A kaliforniai Mojave sivatagban felállított Goldstone július 3-án és az elkövetkező két napban is megpingeli az XP14-et, míg Ukrajnában a Jevpatorija már órákkal az amerikaiak előtt befogja majd az aszteroidát.

A következő hasonló eseményre 2029-ig kell várni: a 99942 Apophis, a halál és pusztítás egyiptomi istenéről elnevezett égitest kisebb ugyan, mint az XP14, viszont Ázsiából és Észak-Afrikából szabad szemmel is látható lesz, mivel a legfrissebb számítások szerint a Földtől mindössze 32 000 kilométeres távolságban halad el. Ekkora aszteroida egyébként 1500 évente kerül ennyire közel a Földhöz.