Rudolf
2 °C
13 °C

Még júniusban fellövik a magánűrrepülőt

2004.06.03. 12:11
A hivatalos űrutazási engedéllyel rendelkező Scaled Composites egyelőre nem hozta nyilvánosságra annak az űrhajósnak a nevét, aki június 21-én elsőként juthat száz kilométeres magasságba a SpaceShipOne magánűrhajón. Ha a fellövés sikerül, a cég nagyon közel kerül a tízmillió dolláros Ansari X-Prize díj elnyeréséhez.
A SpaceShipOne névre keresztelt magánűrhajót az a Burt Rutan hozta létre, aki 1986-ban azzal szerzett hírnevet, hogy az általa tervezett Voyager repülőgép - a világon elsőként - egyetlen tankolással körberepülte a Földet. A legendás mérnök most abban reménykedik, hogy először tud magánfejlesztésű járművével turistákat szállítani a világűrbe, és ezzel elnyerheti az Ansari X-Prize tízmillió dolláros fődíját.

Összesen huszonhatan versengenek a hatalmas összegért, és az lesz a győztes, aki két hét alatt kétszer tudja fellőni az űrhajóját száz kilométeres magasságba. Az űrutazási verseny résztvevői talán abban reménykednek, hogy sokan akarnak majd az űrbe látogatni, de valószínűleg csak néhány gazdag ember jelentkezik majd a költséges utazásokra, írja a BBC.

Határérték

Jelenleg Rutan csapata a legesélyesebb, hiszen a múlt hónapban ők kerültek a legközelebb a világűr határához, és az Egyesült Államok repülésügyi hivatala eddig csak nekik adta meg az űrutazási engedélyt.

A SpaceShipOne már tizennégy sikeres próbarepülésen van túl, és május közepén Mike Melvill pilóta irányításával hatvannégy kilométeres magasságba jutott. Ezzel a teljesítményével majdnem háromszorosan túlszárnyalta korábbi, huszonnégy kilométeres rekordját. Az űrjármű egyébként a Mojave-sivatagból szállt fel a White Knight hordozórepülő segítségével.