Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Tizenöt év múlva indulhat az űrlift

2002.09.02. 09:57
A következő évtized végére megvalósulhat az az elképzelés, mellyel eddig legfeljebb a tudományos-fantasztikus irodalomban lehetett találkozni, egy seattle-i cég ugyanis űrlift építését fontolgatja. A nagyjából 100 ezer kilométer hosszú kábel egy Csendes-óceánban úszó mesterséges szigethez lenne rögzítve, és a Föld forgásából származó centrifugális erő tartaná kifeszítve.
"Ez valójában egy függőleges vasút" - magyarázta a Space.com-nak Brad Edwards, a HighLift Systems egyik alapítója az augusztus 12-13-án megtartott űrlift-konferencián Seattle-ben. A seattle-i központú cég munkáját a NASA finanszírozza egyik programján keresztül (Institute for Advanced Concepts, NIAC). A HighLift Systems becslése szerint a munka mintegy 15 évet vesz majd igénybe, így a lift a következő évtized végére akár munkába is állhatna. A szerkezet megépítése körülbelül 7-10 milliárd dollárba kerülne.

Nagyot álmodni

Az űrlift fő eleme egy kábel, mely nagyjából 100 ezer kilométer hosszan nyúlik a Föld felszínéről az űrbe. A kábelt egy Csendes-óceánban úszó mesterséges szigethez rögzítik. A túlsó végén egy ellensúly van, a kábel a Föld forgásából származó centrifugális erőnek köszönhetően marad kifeszítve. A liftet úgy építenék meg, hogy egy űrrepülő Föld körüli pályára állna, majd leengedné a kábelt, melyet a Földön rögzítenek. Ezután automata szerkezetek a kábelen fel-le haladva tovább erősítenék annak szerkezetét.

Megoldás: a nanocső

Átmérő: 1 nanométer
A legnagyobb probléma persze az volt, hogy találjanak egy olyan anyagot, ami kibírja ezt az igénybevételt. Ez sokáig elképzelhetetlennek tűnt, de 1991-ben a japán Szumio Iidzsima, a NEC kutatója felfedezett egy csupán néhány atom átmérőjű szénmódosulatot, az ún. nanocsövet. Későbbi vizsgálatok rávilágítottak, hogy a szén nanocső hihetetlen tulajdonságokkal rendelkezik, szakítószilárdsága százszorosa az acélénak, a súlya pedig csak egyötöde. Edwards szerint ez elvileg megfelelő anyag lenne az űrlift megépítéséhez. Természetesen még időbe telik, amíg szén nanocsövek ipari felhasználására sor kerülhet, és a tervezett beruházáshoz nagyon nagy gyártási kapacitásra is szükség lenne, de a szakértők szerint ez a későbbiekben megoldható lesz.

Turisták is mehetnek

Az űrliftet elsősorban műholdak űrbe juttatására lehet majd használni, de - mint a parittyával - nagyobb távolságokra is ki lehetne vele lőni szállítmányokat. Nagyobb liftek akár még űrturistákat is fel tudnának vinni, bár az út kissé hosszú: a feljutás és a visszaút is körülbelül hét és fél napba telne. Mindenesetre a hagyományos űrtranszporttal szemben behozhatatlan előnye van a liftnek: a szállítást igen olcsón meg lehetne vele oldani, akár pár dollárért kilónként.

Kockázatok és mellékhatások

Számos probléma vár még megoldásra: a lift kábeleit egyaránt fenyegethetik a villámcsapások, a szél, a szabad oxigénatomok romboló hatása, a sugárzás és a felső légtérben található savas csapadék. További veszélyforrások a meteorok, a szállingózó űrszemét, sőt még egy műhold is beleakadhat a drótokba. A szén nanocsövek alkalmazása miatt további kérdések is felmerülnek, ugyanis egyelőre nem tudható, hogy belélegzésük milyen egészségügyi kockázattal jár. A felsorolt nehézségekkel kapcsolatban jelenleg is folyik a kutatás, de a szakértők egyelőre nem ütköztek olyan problémába, mely lehetetlenné tenné a terv megvalósítását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!