Gerzson
-3 °C
3 °C

Áruba bocsátott világűr

2001.10.09. 16:30
A NASA az űr kereskedelmi hasznosítására készül, legalábbis erre következtetnek sokan egy kiszivárgott dokumentum alapján. A hivatal munkatársai által készített vázlat olyasmit javasol, amit az oroszok által felvitt űrturista, Dennis Tito utazása előtt az űrkutatási hivatalon belül sokan szentségtörésnek tartottak volna.
A Pizza Hut űrhajósoknak készített fagyasztott szalámis pizzát
Űrkereskedelmi stratégiát készített a NASA

A NASA most arra készül, hogy beszálljon az űrt áruba bocsátó üzletbe. Egy NASA által készített vázlat kering az űrkutatást támogató csoportok és a háttéripar illetékesei körében. Az Enhanced Strategy for the Development of Space Commerce (az űr kereskedelmi kiaknázásának bővített fejlesztési stratégiája) címet viselő irat olyasmit javasol, amit az oroszok által felvitt űrturista, Dennis Tito utazása előtt az űrkutatási hivatalon belül sokan szentségtörésnek tartottak volna.

A századik űrséta
Kereken öt óráig tartott hétfőn az ISS körüli űrséta, melyet a legénység két orosz tagja hajtott végre. A rutinművelet egyben jubileum is volt, ezzel századszor lépett ki a világűrbe szovjet, illetve orosz űrhajós. Vlagyimir Dezsurov pilóta és Mihail Tyurin fedélzeti mérnök sétájának legfontosabb feladata a 12 méretes rakodókar felszerelése volt, melyet az állomáson kívüli további munkálatoknál alkalmaznak majd.

Céglogók az űrruhákon

A NASA most több egyéb ötlet mellett felveti, hogy korlátozott turistaforgalom lehetséges az űrállomáson, de csak az oroszokkal vagy később megépülő kereskedelmi űrhajókkal. Rugalmas céges szponzorokat keresnek, akik a NASA jelvénye mellé kiragaszthatnák az emblémájukat, illetve NASA márkajelzésű termékeket forgalmazhatnának.

A terv szorosabb kötelékeket javasol a szórakoztatóiparral, az űrkutatás fellendítésére. Az ISS űrállomás kaphatna például egy olyan népszerű állandó logót, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Egy társadalmi szervezet is megalakulhatna, hogy az űrállomás amerikai oldalának ilyen ügyeit menedzselje.

A hivatal eddig nem jeleskedett az üzlet terén

És mindezt egy olyan hivatal javasolja, mely megtiltotta az űrhajósainak, hogy a kamerák előtt megöleljék a hozzájuk egyhetes látogatásra érkező Titót, és amely évekig képtelen volt nevet adni a Föld körül keringő űrkomplexumnak. Most az Alfa nevet viseli, köszönhetően az első legénység parancsnokának. De a NASA továbbra is elképzelhetetlennek tartja, hogy az űrsiklókat űrturisták is igénybe vegyék, megbántva ezzel támogatóit, akik az űr kapuit mindenki előtt szeretnék megnyitni.

ISS, Nemzetközi Űrállomás
"Teljesen leégtek az ISS menedzselésével"
"Az űrturizmus nem a szövetségi kormány területe. Ezt a magánkezdeményezések szférájába kell helyezni. Nem arról szól a NASA, hogy több tízmillió dollárt elszóró gazdagokat tereljünk az űrsiklóba, és úgy cipeljük őket, mintha az operába mennénk" - mondta a NASA vezetését ellátó Daniel Goldin egy nyári floridai űrkonferencián, utalva az operát kedvelő Titóra.

Goldin a kereskedelmi kiaknázás lehetőségeinek feltárásával az űrhivatal személyzeti vezetőjét, és fehér házi összekötőjét, Courtney Staddet bízta meg májusban, nem sokkal Tito kazahsztáni fellövése után. Jelenleg a NASA nagy gondban van, hogyan magyarázza meg az űrállomás fejlesztési program 4,5 milliárd dolláros többletköltségét.

A NASA merev előírásainak változását lanyha érdeklődés fogadja. "Teljesen leégtek az ISS menedzselésével, és most a millió dolláros megoldást keresik a milliárd dolláros problémájukra" - mondta az AP-nek Rick Tumlinson, a Space Frontier alapítvány elnöke. Az alapítvány szerint az emberiség jövőjét az űr meghódítása jelentheti.

A NASA kiárusítja az űrt?

Az űrkutatást támogató csoportok közül többen úgy vélik, a NASA vázlatos tervei inkább PR-kampánynak hatnak, ahelyett hogy mindenki előtt nyitott üzletként az űrrepülést tennék pénzzé. A szakértők közül többen vélték úgy, hogy a NASA a kereskedelmi kísérletek, projektek és képviseletek előtt látszik kitárni az ajtót, és semmi nem fogja megakadályozni, hogy kisszerű üzletek köttessenek.

Dennis Tito
Az első űrturista
"Hogy bizalmat adjunk, ahol ott a kétely, ez egy olyan stratégiai megközelítés, amit mindig is kedveltünk" - mondta Pat Dasch, a National Space Society ügyvezető igazgatója, akit a NASA tájékoztatója szeptember közepén ért el. De nyomban kritikus hangot üt meg a társaság első embere. Szerinte amiről itt szó van, az a NASA belépése egy üzleti vállalkozásba. Ilyen volna, ha például engedélyeznék a McDonald's logójának megjelenését az űrállomás képgyűjteménye mellett, ha cserébe a McDonald's a gyerekeknek reklámozná az űrkutatást.

Dasch elmondta, neki határozottak kijelentették, hogy a NASA semmi szín alatt nem enged fizető űrturistákat az űrsiklók üléseibe. És az oroszok is csak olyanokat fogadnak majd, akik a fenntartózkodásuk alatt hasznossá tudják tenni magukat, szakértőként például kísérleteket tudnak végezni.

A NASA az űr kereskedelmi területté tevő policy bemutatását szeptember végére tervezte az amerikai kereskedelmi felügyelet előtt. De a bejelentést lemondták, állítólag a Dasch-tól és másoktól érkező negatív fogadtatás miatt.

Időközben az oroszok felkészítik a következő űrturistát is. Tito készpénzben 20 millió dollárt fizetett a repülésért. Nyomdokába jövő tavasszal Mark Shuttleworth dél-afrikai internetes milliárdos léphet. Újabb turisták következhetnek, ha a Mir megmentését tervező és Tito útját lekötő MirCorp tervei szerint megépül a csak turistáknak szánt Mini Station 1. Ennek megnyitását 2004-re tervezik.