Az Atlantis kabinjában: Aki ötször sétált az űrben

2011.07.07. 12:48

Sandra Magnus mellett még egy mission specialist (a küldetés bizonyos különleges feladaiért felelős mérnök-űrhajós) van az STS-135 legénységében: Rex Walheim ezredes, akinek az Atlantis már régi ismerőse. Az űrhajós kétszer járt már az ISS-nél az űrsiklóval, és azon kevesek közé tartozik, akik öt űrsétát is tettek sz űrállomásnál.

Rex Walheim (Fotó: Bill Stafford, NASA)
Rex Walheim (Fotó: Bill Stafford, NASA)

Walheim 1962. október 10-én született a kaliforniai Redwood Cityben, de San Carlosban nőtt fel, és a gimnáziumot is ott tudta le 1980-ban. Ezután a Berkeleyben található, jónevű Kaliforiai Egyetemen avatták gépészmérnökké 1984-ben, majd a légierőnél kötött ki, ahonnan viszonylag hamar, két év múlva a NASA-hoz került. A Johnson Űrközpontban dolgozott az űrsiklók landoló és fékező rendszerein, és a Houstoni Egyetemen ipari mérnökként szerzett master fokozatot 1989-ben.

Ugyanebben az évben áthelyezték a légierő egyik coloradói támaszpontjára, ott rakétákra figyelmeztető radar fejlesztése volt a feladata. 1991-ben tesztpilótaképzésen vett részt (főleg F-16-osokkal repült), majd a kaliforniai Edwards Légitámaszponton dolgozott kiképző instruktorként, amíg 1996-ban felvételt nem nyert a NASA űrhajósprogramjába.

Visszakerült Houstonba, ahol a kiképzést követően az űrállomáson alkalmazott kijelzők fejlesztésében és beállítási protokollok kidolgozásában vett részt, illetve több űrsiklóküldetésen a földi iránytás tagja volt.

Rex Walheim (Fotó: Bill Stafford, NASA)
Rex Walheim (Fotó: Bill Stafford, NASA)

Walheimnek két űrrepülése volt eddig, mindkettő az Atlantisszal. Az első, az STS-110 2002. április 8-19 között zajlott, a misszió során az űrhajósok egy vázelemmel bővítették az ISS-t. Walheim a külső szerelési munkálkban segített, két űrsétán vett rész. A második küldetése a 2008. február 7-én indult STS-122 volt, ezen az európai űrügynökség, az ESA Columbus kutatólaboratóriumát vitték az űrállomásra, illetve egy nitrogéntartályt is cseréltek. Walheim három űrsétával járult hozzá a küldetés sikeréhez. Öt űrsétája alatt összesen több mint 36 órát töltött az űrben.

Walheim házas, két gyereke van. Amikor épen nem dolgozik, általában sportol. Ha teheti kirándul vagy síel, de a labdarúgásnak és a szoftballnak is szívesen hódol.  • Hírek
  • Árfolyam