Mátyás
-6 °C
1 °C

Tonnákat mozgatnak az űrállomáson

2011.07.11. 11:59

Vasárnap a Raffaello modult szállító Atlantis sikeresen rákapcsolódott az űrállomásra, és ezzel az űrsikló legénysége megkezdte egyhetes ott tartózkodását. Ferguson parancsnok és Hurley pilóta előkészítette az űrsikló robotkarját a hővédő pajzs későbbi átvizsgálásához, míg Walheim átcipelte a keddi űrsétához szükséges felszereléseket.

A földi irányítóközpont személyzete még vasárnap felfigyelt egy törmelékre, amely valaha a COSMOS 375 műholdhoz tartozott, és egyike a Föld körüli pályán keringő ötszázezer űrszemétnek. Eleinte aggódtak, hogy eltalálhatja az űrsiklót és az űrállomást, de hétfőre kiderült, hogy erről szó sincs, és nem lesz szükség elkerülő manőverre.

Hétfőn a Chumbawamba együttes Tubthumping című dalára ébredt a legénység (az egyik mission specialist, Sandy Magnus egyik kedvence ez a dal), és reggeli után belevágtak a munkába. Elsődleges feladatuk, hogy a 12,5 tonnás Raffaello logisztikai modult kivegyék a sikló rakteréből, és rászereljék az űrállomás Harmony moduljára. Hurley és Magnus irányítják az állomás Canadarm2 nevű robotkarját, amellyel e feladat elvégezhető. A Raffaello modul 6,5 x 4,5 méteres, és több mint 3,5 tonna pótalkatrészt, felszereléseket és élelmiszert tárolnak benne.