Mátyás
-6 °C
1 °C

Feltöltik az űrállomás éléskamráját

2011.07.12. 05:21

Az utolsó, STS-135 jelű űrsiklómisszió negyedik repülési napjának legfontosabb történése, hogy a NASA bejelentette, egy nappal megnyújtja a küldetést. LeRoy Cain, az űrsikló helyettes igazgatója sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy az Atlantis hővédő pajzsán nem találtak komolyabb károsodást, ezért egy további vizsgálati fázisra nem kerül sor. Cain elmondta, büszkék a jármű és a legénység teljesítményére, egy picivel a küldetés ütemterve előtt járnak.

Hétfőn előkészítő munkálatok folytak az űrállomáson: a legénység egyrészt az ISS két űrhajósának keddi űrsétájára készült, másrészt a Raffaello modult csatlakoztatta az ISS-hez. A modulban ellátmányt vittek az űrállomásra, többek között 1,2 tonna élelmiszert. A következő napokban 130 emberórát töltenek majd azzal, hogy kihordják a modulból az ellátmányt, a helyére pedig olyan tárgyakat tegyenek, amik feleslegessé váltak az ISS-en.

Egy váratlan javítás is akadt a küldetés negyedik napján. Az Atlanis egyik, általános célokat szolgáló számítógépe (General Purpose Computer 3, GPC3) még vasárnap, dokkoláskor leállt. Hétfőn az űrhajósok megvizsgálták az eszközt, megtalálták a hibát okozó mikrokapcsolót, és elhárították az üzemzavart. Most mind az öt GPC kifogástalanul működik. Cain szerint a leállás apró hibának minősül, történt már hasonló meghibásodás többször is az űrsiklóküldetések során.

Az Atlantis legénysége floridai idő szerint este 6:29-kor, az ISS legénysége 6:59-kor (magyar idő szerint keddre virradóan 0:29-kor és 0:59-kor) tért nyugovóra.