Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Az űrsiklóprogram utolsó űrsétája

2011.07.12. 16:31

Kedden is korán kelt az Atlantis legénysége: a Johnson Űrközpont keleti-parti idő szerint 2:59-kor (magyar idő szerint 8:59-kor) ébresztette az űrhajósokat. Az ébresztő dal a küldetés egyik specialistája, Rex Walheim egyik kedvenc nótája volt, a More című dal Matthew Westtől.

Az Atlantis ötödik repülési napjának legfontosabb eseménye az STS-135 küldetés egyetlen űrsétája. Az ISS jelenlegi legénységének két amerikai tagja, Mike Fossum és Ron Garan készült fel a hat és fél órás kalandra. Korábban úgy készítették fel az űrhajósok szervezetét az űrsétára, hogy alacsony nyomáson töltötték az éjszakát a zsilipnél, de a legutóbbi űrsiklóküldetésnél kipróbáltak egy új protokollt, és azt alkalmazták ezúttal is.

Fossum és Garan egy óráig tiszta oxigént lélegzett be, miközben csökkentették a nyomást körülöttük. Ezután az űrhajósok felvették a szkafandereiket (mivel Fossum az űrsétán Garan felettese, ő kapta a piros csíkokkal ellátott szkafandert), majd ötven percig gyakorlatokat végeztek. Ez a protokoll ugyanúgy felkészíti az űrhajósokat az űrsétára, mintha a zsilipnél táboroznának, de kevesebb oxigént használ az ISS készletéből.

Fossum és Garan floridai idő szerint kedden délelőtt 9:22-kor (magyar idő szerint már délután 15:22-kor) megkezdte az űrsétát. Walheim irányítja őket az Atlantis fedélzetéről, a másik küldetésspecialista, Sandy Magnus pedig az ISS robotkarjával segít nekik.

Az űrséta során leszerelnek egy tavaly meghibásodott hűtőrendszeri ammóniaszivattyút, és berakják az Atlantisba. Ezután az űrsikló rakományából a Robotic Refueling Mission nevű kísérleti berendezést szerelik rá az űrállomás Dextre manipulátorkarjára. Ezt követően az űrbéli körülmények hatását vizsgáló anyagtudományi kísérletsorozathoz, a MISSE 8-hoz is visznek újabb mintákat, végül helyére rakják az ISS Zarija moduljának egy kiálló vezetékét. Ha minden jól megy, magyar idő szerint nem sokkal este tíz óra előtt fejezik be a munkálatokat.

Fossum és Garan tapasztalt és összeszokott páros. Fossumnak ez a hetedik, Garannak a negyedik űrsétája, hármat együtt végeztek el az STS-124 küldetés során. A mostani a 160. szervizelő űrséta az ISS-nél, és a 249. az amerikai űrhajózás történtében.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft