Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A legénység kipiheni Michael Stipe ébresztőjét

2011.07.14. 19:27

Csütörtökön keleti-parti idő szerint 1:29-kor (magyar idő szerint reggel fél nyolckor) ébresztették az utolsó űrsikló legénységét. Az ébresztő dal a Man on the Moon volt az R.E.M.-től, amit az együttes énekese, Michael Stipe üzenetet követett.

Stipe jó reggelt és sok sikert kívánt a legénységnek és köszönetet mondott minden NASA-dolgozónak, aki az űrsiklóprogramban részt vett. Az énekes azt is elárulta, hogy a dalt Velencében írta, ahol Galilei először mutatta be nyolcszoros nagyítású távcsövét, és ahol 1610-ben nyilvánosságra hozta Sidereus Nuncius (Csillagászati hírnök) című értekezését, amelyben publikálta első csillagászati megfigyeléseit, amelyek nem illettek az akkori világképbe.

Az Atlantis és az ISS legénysége az ébresztő után folytatta a szerdán elkezdett munkát, hordták át az űrsikló Raffaello moduljában szállított ellátmányt az űrállomásra. A rakodás befejeztével élőben válaszolnak néhány tévétársaság kérdésére, majd a küldetés során először hosszabb pihenőidőt kapnak. Ezt magyar idő szerint este tízig, illetve fél 11-ig élvezhetik (az Atlantis legénysége kicsit tovább ébren maradhat), aztán a NASA takarodót fúj.