Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Álmukból riasztották az Atlantis űrhajósait

2011.07.15. 06:43

Csütörtökön nagyjából másfél órával azután, hogy az Atlantis legénysége aludni tért, keleti-parti idő szerint este 18 óra 7 perckor (magyar idő szerint 22:07-kor) a houstoni irányítóközpont felébresztette az űrhajósokat, mert váratlan probléma adódott.

Az Atlantis öt GPC-je (General Purpose Computer, Általános Célú Számítógép) közül a 4-es számú kilépett a fedélzeti hálózatból. A GPC-4 az Atlantis számítógépes rendszerét felügyelte. A legénység az ilyen üzemzavarokra előírt protokollnak megfelelően járt el: átállított egy másik GPC-t (a 2-es számút) a rendszermenedzsment ellátására. A művelet keleti-parti idő szerint 18:47-ig tartott, ezután az űrhajósok visszafeküdtek aludni.

A NASA szerint az Atlantis megbízhatóan működik és a legénység biztonságáért nem kell aggódni. Az éjszakai szerelés okozta kiesés miatt az űrhajósok alvásidejét megtoldották fél órával, így a legénységet csak keleti-parti idő-szerint péntek hajnali 0:59-kor (magyar idő szerint egy perccel reggel hét óra előtt) ébresztik. Első dolguk a GPC-4 megjavítása lesz. A küldetés során korábban egyébként már a GPC-3-at is javítani kellett.

Az Atlantis és az ISS legénysége az elmúlt két napban az űrsikló által szállított Raffaello modulból pakolta ki az ellátmányt az űrállomásra. A Raffaello most nagyjából félig üres, a NASA várakozásai szerint pénteken és szombaton minden szállítmány kikerül a modulból.