Vazul
10 °C
25 °C

Újraindították az űrsikló hibás számítógépét

2011.07.15. 17:24

„Jó reggelt, srácok! Ébresztő! És sok szerencsét ehhez az utolsó küldetéshez. Szép munka” – ezzel az üzenettel és a Good Day Sunshine című dallal ébresztette Paul McCartney az Atlantis legénységét péntek hajnalban keleti-parti idő szerint 0:59-kor (magyar idő szerint reggel hétkor).

Ez a legénység második ébresztője volt az éjszaka során, egyszer az irányítóközpont ugrasztotta őket, mert az űrsikló öt GPC számítógépe (General Purpose Computer) közül az egyik meghibásodott. A legénységnek át kellett állítania egy másik számítógépet, hogy elvégezze a meghibásodott által ellátott feladatokat.

A péntek reggel a hibás, 4-es számú GPC javításával kezdődött. Christopher Ferguson parancsnok és Doug Hurley pilóta újra feltöltötte a számítógép szoftverét, újraindították a gépet és ettől az üzemzavar elhárult. A számítógépet bekötötték három másik GPC-vel közös hálózatba, a GPC-4 most gond nélkül dolgozza fel az adatokat. Egy ötödik GPC biztonsági tartalékként várja, hogy munkába álljon, ha esetleg a többi négy GPC egyszerre hibásodik meg.

A legénység pénteken folytatja az űrsikló által szállított ellátmány kipakolását a Raffaello modulból az űrállomásra. A munkát délután 12:29-kor (magyar idő szerint este fél hétkor) egy élő kapcsolás szakítja majd meg: az űrhajósok Obama elnökkel fognak beszélgetni.