Alfréd
-3 °C
3 °C

Tíz dal minden űrhajósnak, aki szereti

2011.07.17. 13:18

A NASA-nál hagyománnyá vált, hogy űrsiklóküldetések alatt zenével ébresztik a legénységet. Nincs ez másként az Atlantis utolsó útján sem, viszont a felhozatal nem éppen űrbe való. De most komolyan, Beyoncé? Paul McCartney? Elton John? Összegyűjtöttünk a saját tízes űrhajós-slágerlistánkat a súlytalanságban is súlyos klasszikusokkal és orbitális marhaságokkal. Sorrend nincs, mert az űrben nincs fent és lent. Ha úgy érzi, kimaradt egy fontos dal, írja meg nekünk (lehetőleg linkkel)!

David Bowie – Space Oddity

A megkerülhetetlen alapvetés Tom őrnaggyal, aki egyedül indul az űrbe. Az akkor 22 éves Bowie nem sokkal az Apollo-11 küldetése előtt írta a dalt, így a BBC már a Space Oddityt játszhatta orrba-szájba a holdraszállás közvetítésekor. Aztán 1980-ban Bowie zárójelbe tette az űrhimnuszt az Ashes to Ashes című dallal, amelyben kiderül, hogy Tom őrnagy nem űrhajós, hanem drogos, és az egész űrutazás csak hallucináció volt. Ezt mi nem akarjuk elfogadni, a dal bekerül a listánkra egy korai verziójával.

Republic – Repül a bálna

Kevesen tudják, de a Republic első slágere az űrsiklóról szól. Először is, az űrsikló pont akkora mint egy kék bálna, de az „egyre feljebb furakodom” is árulkodó. További jelek:

„Jaj, de magas ez a torony” – Nyilván az indítóállás.
„Ez a parancs, érik a narancs” – A repülésirányítás engedélyezte a küldő üzemanyagtartály feltöltését.
„Repül a bálna, körbe-körbe repül a földön” – A művész itt az űrrepülésekre még alkalmatlan első tesztsiklóra, az Enterprise-ra gondol.

Nem folytatjuk, a dalszöveg magáért beszél (bár az „aki hülye, az is marad” soron még dolgoznak a kódfejtőink).

Sarah Brightman & Hot Gossip – I Lost My Heart To A Starship Trooper

Mielőtt Sarah Brightman az operaház fantomjával kokettált volna és Ave Mariára adta volna a fejét, csillogó kezeslábasban játszotta el, hogy ő Flash Gordon és Darth Vader levetett diszkós csaja, aki egy csillagközi rohamosztagosba szeretett bele. Robotlányok, koreográfia kézisúlyzóval, flittertúladagolás és egyéb felnőtt tartalmak csak egy kattintásnyira!

Bumblebee Unlimited – Space Shuttle Ride

És ha már diszkó, ez a dal sem maradhat ki, ha már egyszer az a címe, hogy Utazás az űrsiklóval. Sajnos videót nem találtunk hozzá, de itt lehet belehallgatni. Ha jól halljuk, a Vízipók-csodapók csigakórusa énekli.

Kraftwerk – Spacelab

Az elektronikus zene külső űrének meghódítói sem hiányozhatnak a listáról. A Spacelab modul, ami még az ISS létezése előtt tett jó szolgálatot, 1983-ban repült először az űrsiklóval, de a Kraftwerk már 1978-ban zenélt róla. Robotok, mesterséges intelligenciák, szevasztok!

Dune – Million miles from home

„Elküldtek a külső űrbe, hogy találjak egy másik boldog helyet” – énekli a lakossági techno kilencvenes évekbeli német Scooter-utánzata, a Dune. Oké, nem egy emlékezetes darab, de kevés dallal juthatunk egymillió mérföldre otthontól. És azért jól sejtjük, hogy a szám alatt azért önkéntelenül meg-megrándultak azok a szeletelőizmok?

Bon Jovi – You give love a bad name

Űrsikló a szív. Vagy mi. Szégyelljük magunkat, és az Atlantis űrhajósai mellett küldjük a Szóviccblog legénységének.

Trentemøller – Moan

Ez egy nagyon szomorú szám egyenesen a skandináv depresszióból. Ilyen komor dalnak nem is lenne helye egy tudományos küldetésre induló űrhajó ghettoblasterében, de a témája miatt beválogattuk a tízesünkbe. A dán Anders Trentemøller ezzel a dallal állított emléket az első élőlénynek, ami orbitális pályára állt. Lajka kutya igaz története kiderül a klipből, mint tudjuk, happy end nincs.

Spacesh!t – Inner Flying

A pécsi Spacesh!t már a neve miatt is helyet érdemelne itt, az Inner Flying pedig már-már Tom őrnagyos asszociációkra enged következtetni. A klip aztán visszaránt a földre, és a landolás kemény: vicces amatőrizmus, elröhögött jelenet, az ezüst arcfestés indokolatlan használata. Nem lehet nem szeretni, na.

Edelweiss – Starship Edelweiss

Végül jöjjön egy akkora marhaság, aminek széles e univerzumban nem találni párját. Ausztria válasza a kilencvenes évek német technoőrületére, „viccesen”. Azt még talán meg tudnánk bocsátani, hogy a Star Trek (sógoréknál Raumschiff Enterprise) főcímzenéjét dolgozza fel (illetve lopkod hozzá paneleket innen-onnan), de a csillagok közt dirndliben jódlizó énekesnőt és a vetített háttér előtt evező klingonokat már nem nagyon.