Könnyes búcsú az űrállomástól

2011.07.18. 21:08

A hétfői nap a tervek szerint zajlott az utolsó küldetését teljesítő Atlantison és a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrhajósok befejezték az ellátmány kipakolását a Raffaello modulból, illetve a modul megtöltését az ISS-en feleslegesnek ítélt, körülbelül 2,5 tonnányi tárggyal és hulladékkal.

Ezután az űrállomás Canadarm2 robotkarjának segítségével a legénység lekapcsolta a modult az űrállomásról, és átmozgatta az űrsikló rakterébe. A körülbelül 7 méter hosszú és 5 méter átmérőjű, henger alakú modul magyar idő szerint délután háromnegyed kettőkor került vissza az űrsiklóba.

Negyed négy körül aztán az Atlantis legénysége elkezdett búcsúzkodni az ISS-en szolgáló űrhajósoktól, és 16:28-kor utoljára zárultak be az állomás és az űrsikló közti zsilipkapuk. Ezután a négy asztronauta elkezdett készülődni a másnapi teendőkre, majd magyar idő szerint este nyolckor aludni tért. Hajnali négykor (keleti-parti idő szerint még hétfőn este tízkor) ébrednek, és megkezdik a leválást az űrállomásról. Az Atlantis a tervek szerint csütörtök reggel (magyar idő szerint délben) tér vissza a floridai Kennedy Űrközpontba.  • Hírek
  • Hírek