Hazaindult utolsó küldetéséről az Atlantis

2011.07.19. 10:46
Befejezte utolsó küldetését, és a nemzetközi űrállomásról kedden reggel elindult vissza a Földre az amerikai Atlantis űrsikló, hogy fedélzetén négy amerikai űrhajóssal a tervek szerint csütörtökön landoljon a floridai Kennedy űrközpontban. Hazatérésével lezárul a 30 éves amerikai űrrepülőgép-program. Márciusban a Discovery, májusban pedig az Endeavour űrsikló hajtotta végre utolsó útját.

Az űrrepülőgép a tervezett időpontban, közép-európai idő szerint 8 óra 28 perckor kapcsolódott le az ISS-ről a Csendes-óceán felett, Új-Zélandtól keletre, 350 kilométeres magasságban – közölte a NASA hivatalos televíziójának kommentátora. Néhány perccel később a haditengerészettől átvett szokás szerint harang csendült meg az űrállomás fedélzetén, amely az Atlantis távozását üdvözölte. Az űrjármű közel nyolc napot töltött az űrállomáson, ahová július 10-én érkezett meg, július 8-i floridai indítása után.

Az űrsikló és legénysége - három férfi és egy nő - a tervek szerint csütörtökön reggel, közép-európai idő szerint 9 óra 58 perckor ér földet a floridai Cape Canaveral közelében lévő Kennedy űrrepülőtéren, ha a meteorológiai feltételek ezt lehetővé teszik.

Ez egy négyórás rutineljárás, amelyet a Columbia 2003. február 1-jei katasztrófája óta rendszeresen elvégeznek. Ehhez az űrsikló belülről vezérelt külső robotkarjának meghosszabbított részére felszerelt nagyfelbontású kamerát és lézer készüléket használják. A felvételeket elemzés céljából a texasi houstoni űrközpontba továbbítják. Ha az elemzés során nem találnak nagyobb károkat, a misszió vezetői engedélyt adnak a visszatérésre.

Egy órával az űrállomásról való lekapcsolódás után az űrrepülőgép 200 méteres távolságban körülrepüli az ISS-t, hogy fényképeket és filmfelvételt készítsen az űrállomásról. Ezután végleg eltávolodik az űrobjektumtól, és rááll a hazatérési pályára. Ezelőtt azonban 12 óra 34 perckor a legénység megvizsgálja az űrrepülőgép szárnyain és az orrán lévő a hővédő pajzsokat, hogy ellenőrizze az apró meteoritok vagy űrszemét esetleges becsapódásának a hatását.  • Hírek
  • Személyi kölcsön