Jenő
-3 °C
6 °C

Hazaindult utolsó küldetéséről az Atlantis

2011.07.19. 10:46
Befejezte utolsó küldetését, és a nemzetközi űrállomásról kedden reggel elindult vissza a Földre az amerikai Atlantis űrsikló, hogy fedélzetén négy amerikai űrhajóssal a tervek szerint csütörtökön landoljon a floridai Kennedy űrközpontban. Hazatérésével lezárul a 30 éves amerikai űrrepülőgép-program. Márciusban a Discovery, májusban pedig az Endeavour űrsikló hajtotta végre utolsó útját.

Az űrrepülőgép a tervezett időpontban, közép-európai idő szerint 8 óra 28 perckor kapcsolódott le az ISS-ről a Csendes-óceán felett, Új-Zélandtól keletre, 350 kilométeres magasságban – közölte a NASA hivatalos televíziójának kommentátora. Néhány perccel később a haditengerészettől átvett szokás szerint harang csendült meg az űrállomás fedélzetén, amely az Atlantis távozását üdvözölte. Az űrjármű közel nyolc napot töltött az űrállomáson, ahová július 10-én érkezett meg, július 8-i floridai indítása után.

Az űrsikló és legénysége - három férfi és egy nő - a tervek szerint csütörtökön reggel, közép-európai idő szerint 9 óra 58 perckor ér földet a floridai Cape Canaveral közelében lévő Kennedy űrrepülőtéren, ha a meteorológiai feltételek ezt lehetővé teszik.

Ez egy négyórás rutineljárás, amelyet a Columbia 2003. február 1-jei katasztrófája óta rendszeresen elvégeznek. Ehhez az űrsikló belülről vezérelt külső robotkarjának meghosszabbított részére felszerelt nagyfelbontású kamerát és lézer készüléket használják. A felvételeket elemzés céljából a texasi houstoni űrközpontba továbbítják. Ha az elemzés során nem találnak nagyobb károkat, a misszió vezetői engedélyt adnak a visszatérésre.

Egy órával az űrállomásról való lekapcsolódás után az űrrepülőgép 200 méteres távolságban körülrepüli az ISS-t, hogy fényképeket és filmfelvételt készítsen az űrállomásról. Ezután végleg eltávolodik az űrobjektumtól, és rááll a hazatérési pályára. Ezelőtt azonban 12 óra 34 perckor a legénység megvizsgálja az űrrepülőgép szárnyain és az orrán lévő a hővédő pajzsokat, hogy ellenőrizze az apró meteoritok vagy űrszemét esetleges becsapódásának a hatását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?