Hazatérés előtt az utolsó űrsikló

2011.07.20. 06:19

Helyi idő szerint kedd este 21:32-kor (magyar idő szerint szerda hajnalban 3:32-kor) az Atlantis fedélzetén megszólalt a tizenharmadik repülési nap kezdetét jelző ébresztődal, a Fanfare for a Common Man című szám Aaron Coplandtől. A dalt a Kennedy Űrközpont küldte Chris Ferguson parancsnoknak a következő üzenettel: „Három... kettő... egy... Jó reggelt, Atlantis! A Kennedy tiszteleg előttetek. Viszlát a wheels stopnál!” A wheels stop az űrisklóküldetések végét jelző üzenet, landolás után az űrsikló parancsnoka mondja be rádión, hogy „wheels stop”, vagyis „a kerekek megálltak.”

Szerdán az űrsikló legénysége a tervezett csütörtök reggeli landolásra készül. Tesztelik a műszereket, kipróbálják a hajtóműveket, és elpakolnak minden olyan felszerelést, ami már nem kell a misszióhoz. Utolsó feladatként még válaszolnak néhány újságírói kérdésre, és egy apró, néhány centis Picosat műholdat is útjára bocsátanak. A Picosat az őt borító napelemek teljesítményéről fog adatokat sugározni a Földre.

A NASA tervei szerint az Atlantis csütörtök reggel 5:56-kor (magyar idő szerint 11:56-kor) landol a floridai Kennedy Űrközpontban. Ha az időjárási feltételek nem lesznek kedvezőek, 7:32-kor (13:32-kor) lesz még egy lehetősége az űrsiklónak a visszatérésre. Ha ez sem jön össze, az űrhivatal péntekre halasztja a landolást.  • Hírek
  • Személyi kölcsön