Mégis, mit adott nekünk az űrsikló?

2011.07.21. 11:23

Az űrsiklóprogram harminc év alatt 174 milliárd dollárt (más becslések szerint 209 milliárdot) emésztett fel. Megérte? Hát olcsóbb lett a kristálycukor? Eltűntek a kátyúk az utakról? Mégis, mit adott nekünk az űrsikló?

Ha a NASA-nak hihetünk (sőt, ha csak a felét hisszük el annak, amit az űrhivatal állít), elég sokat. Köztudott, hogy az űrkutatásnak vannak spinoffjai, vagyis olyan fejlesztései, amelyeket aztán máshol is lehet használni. Tépőzár, csak hogy a legismertebbet mondjunk. 1976, az Enterprise bemutatása óta a NASA számítása szerint az űrsiklóprogram több mint száz spinoffot eredményezett. Ismerjünk meg néhány fontosabbat ezek közül.

Mesterséges szív

Az űrsiklóban használt üzemanyagpumpákat kisebb méretben az orvostudomány is alkalmazza. A NASA fejlesztését Michael DeBakey sebészorvos miniatürizálta kutatásai során. Ezek a szívpumpák eddig több mint kétszáz betegnek adtak második esélyt.

Vágóeszköz

Tűzoltók használják azt a vágószerszámot, amit a NASA egy robbanótöltete ihletett. A robbanótöltet eredetileg az űrsikló indítása után választotta le a hordozórakétákat, kisebb testvére egy olcsó kézi vágóeszközben található meg, amellyel többek között közúti baleseteknél szokták gyorsan kivágni a sérülteket az autóból.

Versenyautó-szigetelés

A NASCAR versenyeken száguldó autókban éppen olyan hőszigetelő anyag védi meg a pilótát a motor forróságától, mint amilyet az űrsikló hővédő rendszerében használtak az űrhajósok megóvására.

fotó:nasaimages.org
fotó:nasaimages.org

Aknák végzete

Az űrsikló hordozórakétájának szilárd üzemanyaga taposóaknák hatástalanítására is bevált. A robbantási szakértők biztonságos távolságból, távirányítással gyújtják be az üzemanyagot, ami lyukat éget az akna burkolatába és elégeti annak robbanóanyagát.

Zöld kenőanyagok

A NASA kifejlesztett egy természetben elbomló kenőanyagot, amit az űrsiklót szállító óriás hernyótalpas járműveknél használt. A környezetbarát anyagot azóta sportfelszerelések és autók gyártói is alkalmazzák.

Infravörös tűzfigyelő kamera

Ma már az amerikai tűzoltók felszerelésében is megtalálható az a kamera, amit először a NASA használt az űrsikló csóvájának figyelésére. A kamerával a tűzoltók könnyebben megállapíthatják, hogy merre vannak az erdő- és bozóttüzek gócpontjai.

D2000 0331 Ba browse

Protézisöntés

Az űrsikló külső üzemanyagtartályának habszigetelését protézisek öntésekor is használják az öntőformaanyagaként. A szigetelőhab könnyebb, rugalmasabb és nehezebben törhető, mint a korábban használt anyagok.

Képstablizátor szoftver

A NASA külön képtisztító és -stabilizáló szoftvert fejlesztett, hogy az űrsikló felszállásait elemezze. A programot ma már bűntényeken készült felvételek, orvosi és tudományos alkalmazások is használják.

00001207.png


  • Hírek
  • Bankszámla