16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Magyar műszert is hozott az utolsó űrsikló

2011.07.22. 14:37

Az Atlantis űrrepülőgép csütörtökön landolt a floridai Kennedy Űrközpontban, ahova az űrállomáson feleslegessé vált tárgyakat hozott vissza. A rakomány része a Pille nevű, magyar fejlesztésű dózisméter. A műszer visszatéréséről a Földre a Pille főtervezője, Apáthy István írt cikket az Űrvilág.hu-ra.

A Pillét már sikeresen használták a Miren, ezért módosított változata az ISS-re is felkerült: a Destiny modul laboratóriumát szolgálta. „Azt kívánták vele mérni, hogy a biológiai kísérletek során a céltárgyak mekkora dózist szenvednek el. A műszert a Discovery űrsikló 2001. március 8-án vitte fel a Nemzetközi Űrállomásra. Hamarosan működésbe is lépett: az ESA DOSMAP kísérletének keretében Jim Voss űrhajós négy és fél hónapon keresztül több mint 1700 sikeres fedélzeti mérést hajtott vele végre” – írja Apáthy István.

A biológiai laboratórium építése anyagi okok miatt félbe maradt, és a Pillét nem sikerült az amerikai szolgálati rendszer részévé tenni. Az amerikai űrhajósok az oroszok dózismérőit használták – amelyek egyébként szintén Pillék, így a magyar műszer kerülőúton mégis csak szolgálta a NASA-t.

Az amerikai űrhivatal saját doziméter szeretne tervezni. „Félnek azonban attól, hogy az űrsiklórepülések megszűntével a Pille előbb-utóbb kiselejtezett szemétként valamelyik kiszolgált Progressz teherűrhajón elégve fejezné be pályafutását. Így aztán úgy döntöttek, hogy az utolsó repülés végén az Atlantisszal visszahozzák a Földre a NASA-Pillét, tanácsaink alapján kitörlik a dózismérőkből az egy évtized alatt felhalmozódott dózist, és újra kalibrálják azokat” – fogalmaz Apáthy.

A Pille első változatát a KFKI mérnökei Apáthy vezetésével még Farkas Bertalan 1980-as űrutazására fejlesztették ki a kozmonauták űrbéli sugárterhelésének mérésére.  • Hírek
  • Hírek