Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pályára állt az űrturista

2002.04.25. 15:00
Csütörtökön reggel pályára állt a Szojuz, fedélzetén a dél-afrikai milliomossal. Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrállomásáról indult 8 óra 27 perckor. A "Marco Polo" nevű küldetés elsődleges célja, hogy az űrállomásra egy új Szojuzt juttassanak, mely az ISS-en mentőkabinként funkcionál, és hathavonta le kell cserélni. A csoport a régi Szojuzzal tér majd vissza a Földre.
Sikeresen pályára állították csütörtökön közép-európai idő szerint 8 óra 35 perckor a Szojuz orosz űrhajót, fedélzetén Mark Shuttleworth dél-afrikai milliomossal, a világ második űrturistájával - adta hírül az MTI. Az űrhajó, melyet egy 49 méter hosszú hordozórakéta állított pályára, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé tart.

A Moszkva mellett űrrepülési irányítóközpont jelentése szerint a Szojuz TM-34 típusú űrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrállomásáról indult 8 óra 27 perckor, nyolc perc elteltével pedig pályára állt. Fedélzetén tartózkodik Jurij Gidzenko orosz asztronauta, Roberto Vittori, az olasz légierő pilótája és a 28 éves dél-afrikai milliomos, korábbi internetes vállalkozó.

Kissé nyugtalan az utazás miatt

Mark Shuttleworth
Az indulás gond nélkül és a tervnek megfelelően történt. Az űrjármű közép-európai idő szerint várhatóan szombat délelőtt 9 óra 57 perckor érkezik meg az űrállomáshoz. A dokkolást a NASA élőben közvetíti. Shuttleworth 20 millió dollárt fizet a tíznapos űrutazáson való részvételért. Egy részét már kifizette, a teljes összeget a május 5-ei földre szállás után egyenlíti ki. Az indulás előtti este elmondta, hogy egy kissé nyugtalan az út miatt, melyről egyébként gyermekkora óta álmodozott.

A "Marco Polo" nevű küldetés elsődleges célja, hogy egy új Szojuzt juttassanak az űrállomásra. Az orosz űrhajó az ISS-en mentőkabinként funkcionál, és hathavonta le kell azt cserélni. A csoport a régi Szojuzzal tér majd vissza a Földre.

Küzdelem az AIDS ellen

Shuttleworth a második civil űrutazó az amerikai milliárdos, Dennis Tito után, aki még tavaly áprilisban járta meg a világűrt. A dél-afrikai azonban nem szeretné, hogy csupán utasként tartsák majd számon. Nyolc hónapig tréningezett a Moszkva melletti Csillagvárosban, megtanult oroszul, hogy tudjon kommunikálni az irányítóközponttal, és részt vett Houstonban a NASA egyhetes szemináriumán.

Kísérleteket is végezni fog: azt szeretné vizsgálni, hogy hogyan viselkednek a bárányok és egerek őssejtjei a súlytalanságban. Shuttleworth szerdán egy vörös szalagot, az AIDS elleni küzdelem jelképét viselte a szkafanderén, és reményének adott hangot, hogy a kutatásai "valamilyen módon" segítik a betegség elleni harcot - írta a Space.com.