Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Dél-afrikai internetmilliomos lehet a második űrturista

2001.07.23. 18:05
Egy huszonhét éves dél-afrikai internetmilliomos lehet a második űrturista és az első dél-afrikai űrhajós. Mark Shuttleworth útját is az az amerikai cég szervezi, amely a hatvanéves Dennis Titót feljuttatta a Nemzetközi Űrállomásra, miután eredeti úticélja, a Mir űrállomás megsemmisült. Shuttleworth jelenleg Csillagvárosban kiképzésen vesz részt és oroszul tanul.
Mark Shuttleworth
Drasztikusan csökkenhet az űrturisták átlagéletkora, ha a huszonhét éves dél-afrikai dotkom-milliomos, Mark Shuttleworth követi a hatvanéves amerikai Dennis Titót a Nemzetközi Űrállomáson. A beszédes nevű Shuttleworth (shuttle=űrsikló, worth=érdemes) útját is az a virginiai űrutazási iroda szervezi, amely Titót feljuttatta az Alfára.

Ő lehet az első dél-afrikai űrhajós

Shuttleworth már részt vett az alapvető űrhajóskiképzésen Csillagvárosban, a szerződést azonban még nem írta alá. A kiképzőközpont szóvivője, Andrej Maiboroda szerint egyhónapos eligazításon vesz részt a milliomos, írja a BBC. Amennyiben létrejön a megállapodás, Shuttleworth lehet az első dél-afrikai űrhajós.

A huszonhét éves Cape Town-i milliomos jelenleg munkanélküli, mivel cégét, az egyetem elvégzése után alapított digitális aláírás-hitelesítő Thawte vállalatot tavaly februárban felvásárolta a VeriSign. Shuttleworth mintegy négymilliárd randot (300 millió font) kaszált az üzleten, így vélhetően nem lesz gondja az űrtúra finanszírozásával. A vállalkozó azóta létrehozta a HBD nevű inkubátorcéget, továbbá számos nonprofit oktatási és politikai kezdeményezést indított.

Kalandtúrák vadászgépen

Szuborbitális kirándulás
Shuttleworth útját is a Shuttle Adventures (Űrsikló Kalandtúrák) vállalat szervezi, mely Tito kirándulása mellett szerényebb utakat is indít. Vadászgépekkel, orosz kiképzőgépekkel röptetik utasaikat, akik eljuthatnak a légkör peremére, megtapasztalhatják a súlytalanságot és részt vehetnek az űrsikló felbocsátásán. Weboldalukon valamennyi út lefoglalható, 5400 dollárért az Iljusin-76 repülőgép fedélzetén élhetik át az utasok a súlytalanságot, 12 600 dollárért pedig egy MiG-25 fedélzetén 25 kilométer magasságba emelkedhetnek.

Félórás űrkirándulás harmincmillióért

Már hirdetik a két év múlva induló szuborbitális utakat is, ahol a jelenleg fejlesztés alatt álló űrrepülők száz kilométer magasba viszik majd a résztvevőket. Itt az űr feketeségében kéklő Föld látványa mellett öt perc súlytalanságot is átélhetnek az utasok, akik 98 ezer dollárt (30 millió forintot) fizetnek majd a 30-150 perces útért.

Oroszul tanul a dél-afrikai

Vidámság a súlytalanságban
Shuttleworth szerint utazása főleg az ártól függ, azt azonban nem árulta el a BBC tudósítójának, hogy milyen összegről lehet szó. Dennis Tito áprilisban állítólag húszmillió dollárt fizetett a nyolcnapos kirándulásért. Shuttleworth szerint a kiképzés érdekes és komoly kihívást jelent. A dél-afrikai férfi most oroszul tanul, mivel ezen a nyelven folyik a kommunikáció. Egyelőre gondjai vannak a nyelvvel, ezért fordító segítségére szorul.