Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Megfelelt az orvosin az internetmilliomos űrturista

2001.09.06. 14:16
Az űrutazásra jelentkező újabb civil sikeresen vette az orosz egészségügyi vizsgálatokat. Az engedélyek birtokában a vállalkozó szellemű dél-afrikai űrturistát fizetség ellenében felviszik a nemzetközi űrállomás (ISS) fedélzetére. A NASA nem zárkózik el az újabb látogató indítása elől. Eközben Oroszországban egy csak turistáknak szánt külön űrállomás tervei készülnek.
A 28 éves dél-afrikai Mark Shuttleworth és az európai űrkutatási hivatal (ESA) két űrhajósa 2002-ben juthat fel az ISS-re - jelentette a napokban az orosz Novosztyi hírügynökség. A hivatásos űrhajósok az olasz Roberto Vittori és a belga Frank De Winne.

A célállomás az ISS
Mindhármuknak komoly felkészítő képzést kellett elvégezniük a Moszkvától nem messze fekvő Csillagvárosban. Vittorit egy áprilisi repülésre jegyezték be, két társa indulásának időpontjáról pedig később döntenek - közölte az űrhajósokat képző központ.

Októberben a francia Claudie Andre-Deshays űrhajósnő indul az űrbe, két orosz kozmonauta kíséretében. Ez az utazás is kereskedelmi jellegű lesz, az oroszok a helyet a saját kvótájukból értékesítették.

Andre-Deshays volt az első francia nő az űrben, amikor 1996-ban a Miren töltött néhány napot. Szintén ő az első női űrhajós, aki a Szojuz visszatérő parancsnokaként átveheti a Földre visszatérő háromszemélyes orosz kapszula irányítását.

Internetmilliomos készül az űrbe

Ahogy zajlanak a régóta tervezett programok, a NASA és nemzetközi partnerei kénytelenek mérlegelni azt az orosz bejelentést is, miszerint egy dél-afrikai internetes milliomost fizetség ellenében felvisznek az ISS-re.

Dennis Tito nyomdokába Mark Shuttleworth léphet, mint a nemzetközi űrállomás második fizető látogatója. Az utazását önállóan finanszírozó dél-afrikai Titohoz hasonlóan az új Szojuz mentőkabint vinné fel a társaival, és a régivel jönne vissza. Az ISS legénységének visszatérését biztosító mentőkapszulát félévente le kell cserélni, ennyi a tervezett élettartama.

A Shuttleworth utaztatását felvető bejelentésüket júliusban juttatták el az orosz illetékesek a NASA-nak. Amerikai részről Tommy Holloway, az ISS projektmenedzsere a Space.com űrportál szerint nem zárkózott el a lehetőségtől. Szavai szerint mérlegelik a lehetőséget.

A fokvárosi illetőségű Shuttleworth-ot a következő hat hónapban Moszkvában és Houstonban készítik fel - mondta Holloway. A civil űrhajósokkal szemben támasztott pontos követelményeket a NASA és partnerei által delegált nemzetközi bizottság állította össze. Feltéve, hogy Shuttleworth minden kritériumot teljesít, nem gondolom, hogy problémák volnának az utazásával - mondta Holloway.

A dél-afrikai fiatalember szülei garázsában beindított internetes biztonsági megoldásokat kínáló vállalkozásával futott be. Az amerikai Verisign tavaly vásárolta meg az elektronikus tanúsítványokat kiállító Thawte nevű céget. A tulajdonos az üzleten becslések szerint 500 millió dollárt keresett.

Űrállomás - csak turistáknak?

Oroszországban magáncégek olyan terveket szövögetnek, hogy megépítik a világ első kizárólag magánforrásokból finanszírozott űrállomását. A Mini Station 1 már 2004-ben földkörüli pályára állhat. Az állomáson három űrhajósnak - mindenekelőtt űrturistáknak - volna hely, akik 20 napot maradhatnának a világűrben.

Az orosz Interfax hírügynökség jelentése szerint az Enegrija konszern és a civil MirCorp már alá is írták az erre vonatkozó szerződéseket. A háttérben az állhat, hogy az ISS-sel az első próbálkozások ellenére kevés profitot lehet termelni, az üres kasszákat pedig meg kellene valahogy tölteni. Különösen az amerikaiak idegenkednek az ISS kereskedelmi hasznosításától, egyrészt imázs és biztonsági megfontolásokból, másrészt a NASA-nak törvény tiltja meg a magáncégek reklámozását.

Űrkirándulás átszállással

Az Interfax szerint már valóságos menetrendek is elkészültek. Ezek szerint a Szojuz kapszulák az ISS-re tartva útba ejthetnék a Mini Stationt is. Itt lerakhatják az új utasokat, a régieket begyűjtik, és továbbviszik az ISS-re.

Ez utóbbi valóságos átszálló pályaudvarrá válhatna, és a turisták a folyamatosan bedokkolt háromszemélyes mentőkapszulával térhetnének vissza. Kissé komplikáltnak tűnik a megoldás, de az útvonal megválasztásában az üdülési jogot vásárló utazók kénytelenek elfogadni a kompromisszumot.

Egyelőre nem ismeretes, mennyibe kerülne a projekt, és hogyan oldanák meg a finanszírozását. Néhány száz millió dolláros összegek bukkannak fel, de ezek meglehetősen alulbecsült számok lehetnek. Különösen az ISS költségeivel összevetve. Mire elkészül a nemzetközi űrállomás, akár 100 milliárd dollárjába is kerülhet az emberiségnek.