Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kockázatos a genetikai manipuláció

2002.08.21. 17:23
Az állatok genetikai manipulációja komoly kockázatot jelenthet a környezetre és kellő ellenőrzés híján az ember egészségére is - állapította meg az amerikai tudományos akadémia jelentése, amely szerint a jelenlegi szabályozás nem eléggé összehangolt és talán elégtelen is. A klónozott állatok húsának és tejének fogyasztását nem találták veszélyesnek.
A jelentés óvatosságra int, de nem utasítja el a klónozást vagy a génmanipulációt, sőt, az akadémiai bizottság tagjai - noha ez a The Washington Post szerint nem volt feladatuk - felhívták a figyelmet az állati biotechnológia potenciális előnyeire is, így az olcsó, egészségesebb élelmiszerekre, valamint új gyógyszerekre, amelyek életeket menthetnek meg.

A klónozás nem ok a riadalomra

A tudósok úgy foglalnak állást, hogy a genetikailag módosított állattól származó hús, tej, tojás, ha nem kezelik helyesen, árthat az ember egészségének. A klónozott állatok húsának vagy tejének esetleges kockázataival kapcsolatban úgyszólván semmi okot nem találtak a riadalomra és úgy ítélték meg, hogy az ilyen termékek nagy valószínűséggel biztonságosak.

Ökológiai veszélyek

A bizottság legsúlyosabb aggodalmai környezetvédelmi jellegűek. A genetikailag módosított állatok a vadon élő fajokat veszélyeztethetik, különösen a genetikailag módosított halak és rovarok, amelyek könnyen elszabadulhatnak, és szaporodásnak indulhatnak. A génmanipulált, gyorsan növekvő hal olyan vetélytárs lehet, amely vadon élő rokonai kipusztulását okozhatja. Egy másik példa: a tudósok olyan moszkitó kialakításán dolgoznak, amely nem terjeszt maláriát. A malária parazitái azonban kordában tartják a moszkitó populációt, s ha a vadon élő moszkitókat kiszorítaná a maláriával szemben ellenálló változtat, az a moszkitók elszaporodásához vezetne, és az általuk terjesztett egyéb betegségek terjedéséhez.

Egységes szabályozás

A biotechnológia hívei szerint a jelentés megmutatta, hogy a potenciális kockázatok, noha valós gondot jelentenek, nem indokolják a kutatások leállítását és a dokumentum egy egységes szövetségi szabályozás alapjául szolgálhat a jelenlegi, alapvetően más célokra hozott törvények toldozása-foltozása helyett. A borúlátó vélemények szerint a jelentés felveti a kérdést, hogy a biotechnológia alkalmazható-e egyáltalán az élelmiszeriparban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!