Beteg a lakosság az amerikai erőművek környékén

2002.04.24. 11:10
Egy amerikai kormányzati tanácsadó cég nyolc áramipari céget azzal vádol, hogy az erőműveik környékén élőket súlyosan károsítja a környezetszennyezés. A kipellengérezett cégek kételkednek a tanulmány hitelességében.
2007-ben előreláthatólag 6 ezer ember halálát okozza az USA-ban az erőművek egészségre káros emissziója. Az amerikai kormány műszaki tanácsadójaként működő Abt Associates Inc. egy jelentésében nyolc nagy energiakonszern több mint 80 erőművét tette felelőssé a súlyos egészségi károsodásokért.

A pellengérre állított társaságok (American Electricity Power, Cinergy, Duke, Dynergy, First Energy, SIGECO, Southern Company és a Tennessee Valley Authority) a New York Times beszámolója szerint alapjaiban kételkednek a tanulmány eredményeinek hitelességében.

Évi 140 ezer asztmás az erőművek miatt

Az elemzés szerint a hatezer idő előtti elhalálozáson kívül évente 140 ezer asztmás és 14 ezer bronchitiszes eset is az erőművek számlájára írható. Légköri szennyezésként a finom kéndioxid és nitrogénoxid részecskéket nevezik meg, melyek a légutakat károsítják.

"A fellépő egészségi károsodásokról szóló minden jelzést igen komolyan veszünk" - jelentette ki a New York Timesnak Quinn Shea, az Edison Electric Institute környezetvédelmi vezetője. Állítása szerint azonban már van tapasztalatuk a tanulmány készítőivel, ismerik az adatállományukat, illetve a felmérési módszereiket. "Ilyenformán a mostani munkájuk is kevéssé hihető" - mondta Quinn Shea.

Szennyezik a levegőt

A súlyos vádakkal illetett energiaipari cégeket már 1999-ben és 2000-ben is figyelmeztette a szövetségi igazságügyi minisztérium, mert vétettek a légtisztasági törvény ellen.

Az amerikai kormány megbukott a törvény gyakorlati végrehajtásával - jelentette ki Eric V. Schaeffer, az EPA (Environmental Protection Agency) környezetvédelmi hivatal egykori vezetője. Ő a washingtoni környezetvédelmi politika elleni tiltakozásul mondott le. Schaeffer szerint a Bush-kormányzat azt ígérte az áramiparnak, hogy legyengítik a légtisztasági törvényt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön