Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Leégéstől véd az SMS

2002.06.17. 15:36
Személyre szabott napozási információt küld SMS-ben egy új német weboldal. A felhasználók szöveges üzenetben vagy az interneten kérdezhetik le, hogy az adott helyen mennyi időt tölthetnek leéégés nélkül a napon.
Az európai UV-Check weboldal használói online regisztrálhatják magukat, megadva a bőrtípusukat, mobilszámukat és lakhelyüket. A bőrtípus kiválasztásában táblázat segít, melyben szerepelnek a gyakoribb szem- és hajszín-konfigurációk, továbbá, hogy általában leégni vagy lebarnulni szokott napvédő krém nélkül az illető típus.

Regisztráció után az oldalról minta-SMS érkezik a felhasználó mobiljára, melyben szerepel a lekérdezés formátuma, és a szolgáltatás telefonszáma. A lekérdezéshez meg kell adni a kérdéses város nevét, az ország kódját, valamint azt, hogy mennyire felhős az égbolt. A rendszer a napszak, a felhasználó bőrtípusa és a megadott információk alapján közli, hogy napvédő krém nélkül mennyi ideig napozhat a célszemély.

Negyvenhét perc Párizsban

Az éles tesztelés során az Index Napozásügyi és Trópusi Koktéltesztelő kutatócsoportjának problémamentesen sikerült a regisztráció. Kettes bőrtípust megadva (világos bőr, szőke haj, kék vagy zöld szem), majd SMS-ben a némileg felhős Párizs koordinátáit megadva azt a választ kaptuk, hogy jelenleg 47 percet tölthetünk krémezés nélkül a napon.

A weboldalat a német bőrgyógyászok szakmai szövetsége a német légi és űrközlekedési központtal és a Garnier Ambre Solair kozmetikai céggel közösen hozta létre.

Egyre több a bőrrák

A német bőrgyógyászok szakmai szövetsége szerint a bőrrák kockázata 1950 óta a hatszorosára növekedett, a fekete bőrrák megbetegedések száma pedig az országban az utóbbi 70 évben 1800-szorosára nőtt.

"A szakértők minden 10 év elteltével a bőrrákos esetek megkétszereződésével számolnak" - mondta a ddp hírügynökségnek Klaus Fritz, a bőrgyógyászok szövetségének munkatársa. "A drámai fejlemények oka mindenekelőtt az emberek megváltozott szabadidős ténykedésében rejlik. Ezért olyan fontos a felvilágosítás és az ultraibolya sugárzással szembeni kielégítő védelem, különösen az üdülés során" - mondta a szakértő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!